Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
dinsdag 5 september 2017, 15:16

Mag ik zieke werknemer ontslaan wiens functie verdwijnt?

© MICHEL SCHNATER

We gaan met een deel van onze werkzaamheden stoppen, waardoor we van een hele functiegroep afscheid moeten nemen. Binnen deze groep zit een medewerker die al drie maanden ziek is. Nu begrijp ik dat ik hem niet kan ontslaan, klopt dat?

Ja, dat klopt. Een werkgever die afscheid moet nemen van een groep medewerkers omdat hij zijn bedrijf anders gaat inrichten of om bedrijfseconomische redenen, moet – tenzij de werknemers met hun ontslag akkoord zijn - aan het UWV toestemming vragen om de arbeidsovereenkomsten te mogen opzeggen.

Het UWV zal geen toestemming geven om een zieke werknemer te ontslaan als deze korter dan twee jaar ziek is en vermoedelijk nog wel twee maanden of langer ziek blijft. Dat komt door het opzegverbod wegens ziekte. Ook als het UWV de toestemming wel zou geven, mag een werkgever de arbeidsovereenkomst niet opzeggen vanwege datzelfde opzegverbod. Mocht de zieke werknemer bereid zijn akkoord te gaan met zijn ontslag, moet de werkgever hem luid en duidelijk op de gevolgen daarvan wijzen. Als hij instemt met zijn ontslag terwijl hij ziek is, kan hij daarmee namelijk zijn (Ziektewet)uitkering verspelen.

Meer artikelen in DFT Ondernemen

Opnieuw doorstart voor McGregor
18 uur geleden
Swapdeadline kan mkb'er vergoeding kosten
21 uur geleden
Veel cybercrime niet gemeld
22 uur geleden
Bedrijf failliet om ziektekosten
2 dagen geleden
Cybercentrum helpt bedrijf beveiligen
2 dagen geleden
Column: Belastingverlaging in plaats van hogere lonen
2 dagen geleden
’McGregor maakt doorstart’
3 dagen geleden
Uur van waarheid Aldel in Delfzijl
3 dagen geleden
Modeketen Piet Zoomers verkoopt winkels
3 dagen geleden
MKB Fonds in verpakker Hodi
3 dagen geleden