Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
woensdag 6 september 2017, 12:54

Pijnvrij reuma-onderzoek

Petra van den Elsen hoopt dat de HandScan binnen tien jaar thuis gebruikt kan worden.. ©

Circa één procent van de Nederlands bevolking heeft reumatoïde artritis. Regelmatig moeten zij naar het ziekenhuis waar een, soms pijnlijke, knijptest volgt ter controle op ontstekingen.

Het Eindhovense bedrijf Hemics streeft er met de HandScan naar niet alleen de pijn van de patiënten te verlichten, ook hun leven. Een aantal Nederlandse reumatologie-afdelingen beschikt al over de scanner. Recent zijn er drie verkocht aan klinieken in België en Duitsland.

„Het gaat om kleine aantallen, maar voor ons is deze eerste sprong over de grens van groot belang”, vertelt Petra van den Elsen, ceo van Hemics. „De HandScan is pas sinds 2015 op de markt. De eerste verkopen van een nieuwe medische innovatie zijn het lastigst, maar wekken vervolgens de belangstelling van andere artsen.”

De HandScan gebruikt licht om ontstekingen in handen en polsen op te sporen. „Met een ingebouwde bloeddrukmanchet zorgen we voor wat bloedophoping in de hand. Bij ontstoken gewrichten hoopt zich meer bloed op en dat maakt het licht zichtbaar.”

Het apparaat wordt nu naast de bekende knijptest gebruikt, waarbij de arts kijkt of er zwellingen zijn en vraagt hoe pijnlijk ze zijn als er in geknepen wordt. Van den Elsen verwacht dat de scanner deze subjectieve methode gaat vervangen zodra reumatologen er voldoende vertrouwd mee zijn.

Van den Elsen: „Onze HandScan vindt, net als echografie, een groter deel van de ontstekingen dan de knijptest. Echografie is erg arbeidsintensief en wordt daardoor in de klinische praktijk weinig toegepast.”

De HandScan is volgens haar eenvoudig te hanteren en kan ook door verpleegkundigen gebruikt worden. Vanwege de omvang en kosten is het nu alleen te gebruiken in ziekenhuisomgevingen, maar binnen tien jaar moet het gereed zijn voor thuisgebruik. „Patiënten kunnen zich dan op afstand laten monitoren waardoor ze minder vaak voor controle naar het ziekenhuis hoeven.”

Meer artikelen in DFT Ondernemen

Opnieuw doorstart voor McGregor
18 uur geleden
Swapdeadline kan mkb'er vergoeding kosten
21 uur geleden
Veel cybercrime niet gemeld
22 uur geleden
Bedrijf failliet om ziektekosten
2 dagen geleden
Cybercentrum helpt bedrijf beveiligen
2 dagen geleden
Column: Belastingverlaging in plaats van hogere lonen
2 dagen geleden
’McGregor maakt doorstart’
3 dagen geleden
Uur van waarheid Aldel in Delfzijl
3 dagen geleden
Modeketen Piet Zoomers verkoopt winkels
3 dagen geleden
MKB Fonds in verpakker Hodi
3 dagen geleden