Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
donderdag 7 september 2017, 14:00

Vrachtwagen volgeladen op weg

Avishai Trabelsi streeft met Quicargo naar een zo efficiënt mogelijk transportnetwerk.. © RONALD BAKKER

De Europese snelwegen staan vol vrachtwagens, waarvan een kwart met een lege laadbak. Nog eens dertig procent is halfleeg: zonde en slecht voor het milieu. Avishai Trabelsi wil met zijn startup Quicargo laadruimtes optimaal benutten en zo CO2-uitstoot flink reduceren.

Tweeënhalf jaar geleden was de Israëli nog directeur van het transportbedrijf van zijn vader. „Transport werd steeds duurder en er was een gebrek aan chauffeurs. Maar we konden de prijzen niet ophogen vanwege de concurrentie. We stonden met onze rug tegen de muur.”

Trabelsi zag een uitweg: vrachtwagens die toch al de weg op gaan optimaal benutten. ,,Zo heb je dezelfde kosten, maar maak je meer omzet. Bovendien is het veel beter voor het milieu.” In 2019 wil het bedrijf zeventigduizend zinloze ritten hebben voorkomen.

De technische pilot voor Quicargo vond plaats in Israël, maar Nederland werd verkozen als eerste afzetmarkt. Trabelsi: ,,Nederland loopt qua innovatie en technologie voorop. En omdat het land klein is, is implementatie makkelijker.”

Het platform koppelt lege vrachtwagens aan bedrijven die pallet-transport nodig hebben. Op basis van alle vrachtgegevens wordt de verlader gematcht aan de beste vrachtwagens. „Wie eerst komt, wie eerst maalt. Hiermee realiseer je een flinke reductie in CO2-uitstoot.”

Met het binnenhalen van bijna één miljoen euro aan investeringsgeld kan Quicargo zich op de marketing gaan storten. Momenteel zijn driehonderd bedrijven aangesloten. Komend jaar wil Quicargo honderdvijftig zendingen per dag in Nederland en België realiseren, daarna verder Europa in.

Trabelsi: ,,Ik wil bewustzijn creëren en iedereen stimuleren om groener te doen.”

Meer artikelen in DFT Ondernemen

‘Tesla onder de kinderwagens’
3 uur geleden
Column: laat vervuiler betalen
7 uur geleden
Groene Fairphone krijgt miljoenen
8 uur geleden
’Succes moet je samen delen’
8 uur geleden
Van commercieel naar ideëel
11 uur geleden
Loon doorbetalen probleem
12 uur geleden
’Rutte’s oproep over lonen doet pijn’
15 uur geleden
Online mkb-krediet past in Europees groeiplan ABN Amro
15 uur geleden
Bouwstenen van bagger
1 dag geleden
Risico arbeidsongeschiktheid delen
1 dag geleden