Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
donderdag 18 mei 2017, 16:22

Gezin biedt onderdak gestrande groep Franse scholieren

De Franse tieners ontbeten in shifts van 8 per keer.
De groep van Franse 51 leerlingen en 4 begeleiders zaten met hun handen in het haar toen de bus het begaf.
“We hebben alles uit de kast gehaald.”

De familie Van Rijswijk uit het Zuid-Hollandse dorp Kinderdijk ving woensdagnacht maar liefst eenenvijftig Franse scholieren en vier begeleiders op, nadat een schoolreisbus voor hun deur was gestrand.

“Best wel heftig, het moet nog helemaal bezinken”, zegt moeder Jacqueline, die donderdagmiddag “flink aan het schoonmaken” is. De groep van 51 leerlingen van 14 en 15 jaar en vier begeleiders uit het Normandische Montivilliers waren op schoolreisje. Nadat ze de Kinderdijkse molens hadden bekeken, zouden ze teruggaan naar hun hotel in Den Haag, toen de bus het begaf.

Onderdak

Tot elf uur ’s avonds probeerde een monteur het ding aan de praat te krijgen, maar tevergeefs. Jacqueline en haar man Mathijs waren vastbesloten om de groep onderdak te bieden.

“De kinderen waren heel moe en geëmotioneerd, ik heb ze getroost. Gelukkig was het lekker weer en hadden ze geen dekens nodig, maar wel iets om op te slapen. Dat werden tuinstoelen, banken, matjes en tuinstoelkussens. Een minderheid sliep in de bus. De buren lagen allemaal al op bed.”

Thee, koffie en eieren

De kinderen luisterden perfect en waren de hele nacht stil, vertelt Van Rijswijk. “Ik heb zelf geen oog dichtgedaan. Hoe ga ik ze straks te eten geven? En ik ben een paar keer gaan kijken. Ze sliepen allemaal.” Om zes uur belde Jacqueline de bakker uit de buurt.

Met haar man en kinderen Marloes en Sander zette ze thee en koffie en kookte ze eieren. “We hebben alles uit de kast gehaald. De leerlingen ontbeten in shifts van acht. Het ging op de automatische piloot, steeds afwassen en tafeldekken. Het was echt teamwerk, we voelden elkaar aan en hadden weinig woorden nodig. De leerlingen en begeleiders waren ook heel behulpzaam.”

Chauffeur in tranen

De chauffeur wilde in de bus blijven. “Die heeft zitten huilen, hij zat er helemaal doorheen. Ik heb hem zakdoekjes gegeven. Hij verwacht vanavond met de kinderen terug te kunnen gaan.”

Van Rijswijk hoopt dat hun actie anderen inspireert. “Ik hoop dat dit een voorbeeld is voor andere mensen, die ook een steentje bij willen dragen. Als mijn kinderen zouden stranden in Frankrijk, zou ik het ook fijn vinden als ze niet buiten hoeven te slapen.”

Bakker schiet te hulp

Bakker Gerard Stam was even overrompeld toen Van Rijswijk hem vanochtend belde met de vraag of hij brood voor de hele groep had. “Maar ik wil ook helpen en ze niet in de kou laten staan. Die familie is zo hulpvaardig met al die kinderen in huis.”

Stam had al verschillende soorten brood gebakken. “En de krentenbollen kwamen net uit de oven. We hebben er meteen zestig in het krat gedaan. Ik denk dat ze nog nooit zo vers gegeten hebben.” De bakker bracht er niets voor in rekening. “Ze begonnen er wel over, maar ik zei ‘ik reken niks’. De dankbare, blije gezichten die ik zag toen ik aan kwam lopen, gaven een veel fijner gevoel dan een betaalde rekening.”

Bus met toeristen uit Frankrijk gestrand in Kinderdijk. Sinds 17u al langs de kant van de weg... pic.twitter.com/QhKmNbqgfc— Cees van der wal (@CeesvdWal) 17 mei 2017

Meer artikelen in Opmerkelijk

Gevluchte inbreker vast in prikkeldraad
2 dagen geleden
Dronken man in lederhosen wandelt Piet Heintunnel in
2 dagen geleden
Vrouwen vallen in katzwijm voor knappe tandarts
2 dagen geleden
’Kuifje was een meisje’
3 dagen geleden
Eftelingmuziek werkt tegen overlast A'dam CS
3 dagen geleden
Ook kwallen doen een dutje
4 dagen geleden
En dat is 20!
4 dagen geleden
Kremlin blij met steun voor nepopvolger Poetin
5 dagen geleden
Passagier ontdekt bier in cockpit
5 dagen geleden
Bundesliga in ban van 'masturberende speler'
5 dagen geleden