maandag 10 juli 2017, 13:44

Holocaust-overlever 70 jaar samen met haar redder

John Mackay en Edith Steiner
John en Edith trouwen
John en Edith met hun twee kinderen Sharon en Peter

Toen John Mackay (23) de Hongaarse Edith Steiner (20) uit het concentratiekamp Auschwitz redde in 1944, hadden beiden nog geen idee dat ze de rest van hun leven samen zouden doorbrengen.

John, die uit een strafkamp in Tobruk (Libië) ontsnapte door zich voor te doen als een Italiaanse soldaat, maakte deel uit van een Schots commandoteam dat mensen uit concentratiekampen redde. Dit deden zij met vrees voor eigen leven, ook toen de beruchte SS-officier Josef Mengele (de ’engel des doods’) zijn sadistische experimenten daar uitvoerde.

Edith verloor 39 familieleden tijdens de Holocaust: alleen zij en haar moeder overleefden. Toen zij eenmaal bevrijd was, werd ze uitgenodigd voor een bevrijdingsfeest. John stuurde zijn vriend op haar af met de vraag of ze met John wilde dansen. „Alleen als hij het zelf komt vragen”, had ze gereageerd. Die eerste dans was het begin van een zoet liefdesverhaal dat ruim 70 jaar standhield, tot haar dood.

Edith en John trouwden op 17 juli 1946 en kregen later twee kinderen: Sharon en Peter. Het stel was eerder dit jaar in het nieuws omdat ze hun 71e Valentijnsdag samen vierden. Drie weken voor hun 71e trouwdag overleed Edith op 92-jarige leeftijd; met John aan haar zijde. Hoewel ze niet langer ter wereld is, zullen hun prachtige verhaal en hartverwarmende foto’s voor altijd voortbestaan.

Meer artikelen in Opmerkelijk

230 bekeuringen in 3 kwartier vanwege ’negeren rood kruis’
10 uur geleden
Kind (8) belt 112 en scheldt centralist de huid vol
12 uur geleden
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
2 dagen geleden
Papegaai die moord zag niet gehoord
3 dagen geleden
Israëlische studente steelt spullen Auschwitz
3 dagen geleden
Psychiater aangevallen met boerenkool
3 dagen geleden
Klant dreigt met pistool na ’vieze sandwich’
3 dagen geleden
Dít is de populairste plek op Airbnb
3 dagen geleden
Grootverdiener Evans vraagt moeder om advies
3 dagen geleden
Bejaarde treiteraar betrapt door luier
3 dagen geleden