Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
maandag 10 juli 2017, 13:44

Holocaust-overlever 70 jaar samen met haar redder

John Mackay en Edith Steiner
John en Edith trouwen
John en Edith met hun twee kinderen Sharon en Peter

Toen John Mackay (23) de Hongaarse Edith Steiner (20) uit het concentratiekamp Auschwitz redde in 1944, hadden beiden nog geen idee dat ze de rest van hun leven samen zouden doorbrengen.

John, die uit een strafkamp in Tobruk (Libië) ontsnapte door zich voor te doen als een Italiaanse soldaat, maakte deel uit van een Schots commandoteam dat mensen uit concentratiekampen redde. Dit deden zij met vrees voor eigen leven, ook toen de beruchte SS-officier Josef Mengele (de ’engel des doods’) zijn sadistische experimenten daar uitvoerde.

Edith verloor 39 familieleden tijdens de Holocaust: alleen zij en haar moeder overleefden. Toen zij eenmaal bevrijd was, werd ze uitgenodigd voor een bevrijdingsfeest. John stuurde zijn vriend op haar af met de vraag of ze met John wilde dansen. „Alleen als hij het zelf komt vragen”, had ze gereageerd. Die eerste dans was het begin van een zoet liefdesverhaal dat ruim 70 jaar standhield, tot haar dood.

Edith en John trouwden op 17 juli 1946 en kregen later twee kinderen: Sharon en Peter. Het stel was eerder dit jaar in het nieuws omdat ze hun 71e Valentijnsdag samen vierden. Drie weken voor hun 71e trouwdag overleed Edith op 92-jarige leeftijd; met John aan haar zijde. Hoewel ze niet langer ter wereld is, zullen hun prachtige verhaal en hartverwarmende foto’s voor altijd voortbestaan.

Meer artikelen in Opmerkelijk

Gevluchte inbreker vast in prikkeldraad
5 uur geleden
Dronken man in lederhosen wandelt Piet Heintunnel in
5 uur geleden
Vrouwen vallen in katzwijm voor knappe tandarts
19 uur geleden
’Kuifje was een meisje’
1 dag geleden
Eftelingmuziek werkt tegen overlast A'dam CS
2 dagen geleden
Ook kwallen doen een dutje
2 dagen geleden
En dat is 20!
3 dagen geleden
Kremlin blij met steun voor nepopvolger Poetin
3 dagen geleden
Passagier ontdekt bier in cockpit
3 dagen geleden
Bundesliga in ban van 'masturberende speler'
3 dagen geleden