Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
woensdag 16 augustus 2017, 11:21

Maori’s houden aftappen heilig water tegen

Maori’s in Nieuw-Zeeland (beeld ter illustratie). © AFP

In Nieuw-Zeeland hebben de inheemse Maori-inwoners plannen tegengehouden om uit de bron van een rivier op grote schaal drinkwater te winnen. De Raukawa-stam tekende met succes beroep aan tegen het voornemen van een drankenconcern om uit de Waihou-rivier op het Noordereiland dagelijks 6,9 miljoen liter water te nemen en af te vullen in flessen.

De Regionale Raad van de regio Waikato legde het project woensdag in elk geval tot oktober in de ijskast. De Maori’s zeggen dat het bronwater heilig is en ook helende krachten heeft. Als het water wordt afgetapt verliest het zijn geest en kracht. Bovendien zou het de relatie van de Raukawa met de rivier verstoren, luidt de klacht.

Voor de Nieuw-Zeelandse inheemse bevolking is water de basis van alle leven. Een van haar uitspraken is: „Ik ben de rivier, en de rivier is mij.” Op aandringen van de Maori’s heeft Nieuw-Zeeland in het voorjaar ook voor de eerste keer een rivier dezelfde rechten toegekend als een natuurlijk persoon.

Wanneer een definitieve beslissing over het drinkwaterproject wordt genomen, staat nog niet vast. Drankenproducent New Zealand Pure Blue had aangekondigd in de regio de „grootste bottelarij van het zuidelijk halfrond” te bouwen. Het bronwater zou volledig voor de export zijn bestemd.

Meer artikelen in Opmerkelijk

Gevluchte inbreker vast in prikkeldraad
1 dag geleden
Dronken man in lederhosen wandelt Piet Heintunnel in
1 dag geleden
Vrouwen vallen in katzwijm voor knappe tandarts
2 dagen geleden
’Kuifje was een meisje’
3 dagen geleden
Eftelingmuziek werkt tegen overlast A'dam CS
3 dagen geleden
Ook kwallen doen een dutje
4 dagen geleden
En dat is 20!
4 dagen geleden
Kremlin blij met steun voor nepopvolger Poetin
5 dagen geleden
Passagier ontdekt bier in cockpit
5 dagen geleden
Bundesliga in ban van 'masturberende speler'
5 dagen geleden