zaterdag 12 augustus 2017, 19:02

Prins Charles zit in het verdomhoekje

© ANP

Het is deze weken geen pretje om prins Charles te zijn, en ook zijn tweede echtgenote Camilla is allerminst te benijden. Bij het naderen van de twintigste verjaardag van het overlijden van Diana, prinses van Wales, halen met name de Britse tabloids alles uit de kast om de prins en hertogin van Cornwall in een kwaad daglicht te stellen. Diana immers verkoopt nog steeds veel kranten en kan bij het grote publiek mede door haar tragische dood op meer sympathie rekenen dan Charles of Camilla.

The Sun pijnigde de prins van Wales zaterdag met een enquete waarin de meerderheid van de ondervraagden aangaf dat hij bij de nakende troonswisseling na het overlijden van zijn moeder koningin Elizabeth moest worden overgeslagen ten voordele van zijn zoon prins William. Een exercitie die staatsrechtelijk niet mogelijk is - Charles is automatisch koning na de dood van Elizabeth - maar aan zulke details stoorde de krant zich niet.

De afgelopen dagen deed een soortgelijk verhaal de ronde bij alle roddel- en schandaalbladen in de wereld en op hun websites: koningin Elizabeth heeft besloten om Charles over te slaan omdat ze de monarchie na haar dood een moderne uitstraling wil geven. William en echtgenote Catherine zijn daartoe beter in staat. Op Twiter en Facebook werd verbaasd en soms onthutst gereageerd op dit 'fake news' - in een monarchie valt er anders dan in een republiek niet te kiezen - maar de toon was gezet, en van Nigeria tot Peru geloofden mensen dat het waar was.

Pijnlijk

Pijnlijk voor Charles die al langer in de wachtkamer zit dan welke Britse troonopvolger voor hem dan ook. Camilla krijgt het te verduren in opiniepeilingen waarin de tabloids aangeven dat het publiek haar na de troonsbestijging niet wil zien met de titel koningin. Clarence House, het kantoor van Charles, heeft bij herhaling benadrukt dat Camilla prinses-gemalin zal zijn, al wordt stiekem gehoopt op een gunstig klimaat waarin ze gewoon koningin wordt, zoals Máxima in Nederland dat ook is.

Camilla houdt zich deze weken op de achtergrond terwijl kranten en televisie bijna dagelijks herinneringen ophalen aan Diana, die ondanks haar overspel en manipulaties als heilige wordt afgeschilderd.

Meer artikelen in Privé

Koningin Margrethe gaat weer aan de slag
6 uur geleden
Will Ferrell in comedy The 100 Year-Old Man
7 uur geleden
Beyoncé en Jay-Z kopen huisje... VAN 85 MILJOEN!
1 uur geleden
Straks KLATEREND applaus voor La Paay
1 uur geleden
Demi Lovato ook op podium MTV VMA’s
7 uur geleden
David Oyelowo gecast voor Chaos Walking
7 uur geleden
Nieuw album Taylor Swift heet Reputation
8 uur geleden
Nicolas Cage hoofdrol in nieuw thriller
9 uur geleden
Henk Poort oudste deelnemer Expeditie Robinson
10 uur geleden
André Hazes en Monique in Story of My Life
10 uur geleden