vrijdag 28 februari 2014, 11:37

Meer lege kantoren in Rotterdam omgebouwd

Hamit Karakus.. © ANP

In Rotterdam is inmiddels 200.000 vierkante meter leegstaande kantoorruimte van de markt gehaald door ze te verbouwen tot onder andere woningen, praktijkruimtes en hotels. In Rotterdam staat nu nog 600.000 vierkante meter leeg.

Dat heeft de gemeente Rotterdam vrijdag bekendgemaakt. Verantwoordelijk wethouder Hamit Karakus (vastgoed) spreekt van een succes omdat bedrijven steeds meer zelf de leiding pakken in kantoortransformaties. De gemeente nam in 2011 het initiatief om samen met vastgoedpartijen de leegstaande kantoren een andere functie te geven. Doel was om ieder jaar zo'n 40.000 vierkante meter om te turnen.

Rol gemeente kleiner

„Eigenaren van leegstaande panden dragen steeds meer zelf projecten aan. Verder zien we een ontwikkeling ontstaan dat het verbouwen van kantoren tot woningen steeds meer voet aan de grond krijgt waardoor het wonen in de binnenstad wordt versterkt”, aldus Karakus. De rol van de gemeente in het destijds opgerichte transformatieplatform wordt nu steeds kleiner; marktpartijen nemen die rol over.

Vorig jaar werd in de Maasstad onder meer een bankgebouw en notariskantoor verbouwd tot respectievelijk medische praktijk en woonvoorziening voor ouderen. Een kantoorgebouw werd verbouwd tot woningen en in een ander kantoorpand kwamen studentenwoningen. Aan het Weena en de Westblaak werden incourante kantoren tot hotels verbouwd.

Meer artikelen in Stop de crisis

Om je huis te verduurzamen hoef je je spaarrekening niet te plunderen
16 May 14
Bedrijven verdienen innovatie terug
28 Feb 14
Ondernemer boort markt aan met online boekhoudservice
28 Feb 14
Meer lege kantoren in Rotterdam omgebouwd
28 Feb 14
Uitzendbranche ziet het zonniger in
28 Feb 14
Stop de Crisis stopt
28 Feb 14
Mag ik zomaar ontslagen worden?
27 Feb 14
Export grote economieën trekt aan
27 Feb 14
De willekeur van de politieke hakbijl
27 Feb 14
Economisch vertrouwen eurozone kruipt omhoog
27 Feb 14