maandag 20 maart 2017, 8:50

Slechter af dan onder De Boer

Valentijn Driessen. © Telegraaf

Niet dat Feyenoord de hulp van stadgenoot Excelsior nodig had; de 1-1 van de Kralingers tegen Ajax kwam mooi uit. De weg naar de eerste Rotterdamse landstitel sinds 1999 ligt wijd open. Feyenoord kan zich zelfs twee nederlagen veroorloven.

Na de tierlantijntjes en vervelende maniertjes tegen AZ poetste Feyenoord een 1-0 achterstand bij Heerenveen op indrukwekkend dwingende wijze weg met een intensiteit en scherpte om van te watertanden. Houdt Feyenoord dit vast, dan hoeft slechts een datum te worden geprikt om de Coolsingel onveilig te maken voor het titelfeest.

Ajax bleek niet bestand tegen de druk, spanning en ontlading van het behalen van de kwartfinales in de Europa League. De knop na FC Kopenhagen bleek niet omgezet. Niet Matthijs de Ligt is daar ondanks zijn desastreuze foute pass voor verantwoordelijk. De ervaren krachten Davy Klaassen, Lasse Schöne, Nick Viergever, Hakim Ziyech en trainer Peter Bosz valt aan te rekenen dat Ajax voor de derde achtereenvolgende keer geen kampioen wordt.

Een hard gelag zo’n constatering zeven duels voor afloop van de competitie, waar de ploeg van Frank de Boer vorig seizoen de landstitel tot de laatste minuut in eigen hand had. Tevens omdat Ajax dit seizoen op onvermoed grove wijze (+35 miljoen euro) de portefeuille trok, terwijl enkele zelf opgeleide talenten, die al international waren, werden verdreven uit de Amsterdam ArenA.

Om het eerste seizoen van Bosz als compleet mislukt en verloren te beschouwen, gaat slechts te ver vanwege de kwartfinaleplaats in de Europa League. Toch is een stevige evaluatie op zijn plaats: waar staat Ajax nu echt voor en waar wil de club voor staan? Een winnende balans vinden van opleiden en aankopen is mislukt. Ook de komst van Bosz heeft in de Eredivisie niet zoals verwacht en gehoopt, geleid tot een combinatie van flitsend, offensief, aantrekkelijk en winnend voetbal.

Regelmatig werd Ajax bewierookt voor het vertoonde spel. Betrokkenen bij Ajax deden daar zelf hard aan mee, maar wedstrijden in de geest van Johan Cruijff – zoals Bosz en de clubleiding van Ajax nastreefden – zijn op de vingers van één hand te tellen. Aanvankelijk moest de Ajacieden tijd worden gegund om zich Bosz’ speelwijze eigen te maken. Alleen wordt het eerder slechter dan beter.

Vorig seizoen had Ajax na 27 duels twee punten meer en tien doelpunten meer gemaakt tegenover één meer geïncasseerde treffer.

De Europese beslommeringen aandragen als reden voor het afhaken bij Feyenoord is onterecht. Daarvoor bezit de Ajax-selectie te veel kwaliteit, talentvolle jeugdspelers en de club stond het zelf toe dat spelers als Riechedly Bazoer, Nemanja Gudelj en Anwar El Ghazi zijn vertrokken. Waarbij ook nog eens kapitaalverlies werd geleden.

De Europa League is voor Ajax en Bosz het laatste redmiddel, want anders breekt ongetwijfeld weer een roerige tijd aan in Amsterdam en zal Bosz weer om zijn oren worden geslagen met zijn imago van ’loser’, van trainer die altijd afhaakt met zijn ploegen als de prijzen worden verdeeld.

Meer artikelen in Telesport

Frank Arnesen: 'Een enorme eer'
19 minuten geleden
'We hebben alles goed gedaan'
24 minuten geleden
Sjarapova negeert aanval Bouchard
1 uur geleden
FC Barcelona kaart uitspraken Al-Thani aan
1 uur geleden
VIDEO - Gênante schwalbe in Griekse beker
1 uur geleden
Guardiola vreest einde seizoen Bravo
2 uur geleden
Spurs naar volgende ronde in play-offs NBA
2 uur geleden
Argentinië gaat voor Sampaoli
2 uur geleden
Mourinho: 'Neus Aguero was niet gebroken'
2 uur geleden
Fenomenale Van Gerwen: 'Een geweldige avond'
3 uur geleden