maandag 20 maart 2017, 8:56

Genieten van AS Monaco

Jordi Cruijff. © Telegraaf

Waar ik vorige week al rekening mee hield is uitgekomen. AS Monaco heeft zijn huidige reputatie van meest scorende ploeg in Europa ook tegen Manchester City waargemaakt. Tegen de Engelsen werden er over twee wedstrijden zes doelpunten gemaakt, terwijl voor de return topscorer Falcao niet eens beschikbaar was.

Monaco is nu ook mijn ploeg. Ik vind het gewoon prachtig om te zien hoe er met jonge spelers wordt gevoetbald. Heel verfrissend, atletisch, dynamisch en met veel positiewisselingen. Ook het bewegen zonder bal is effectief, terwijl met korte combinaties de buitenkanten goed worden bespeeld. Het is mooi om te zien hoe de jonge spelers daarin meegaan.

Daar komt bij dat Monaco niet het voordeel van een twaalfde man heeft, zoals Barcelona en Real Madrid wel in hun grote stadions hebben. De ploeg moet dus de extra motivatie helemaal uit zichzelf halen, wat hun prestatie des te knapper maakt.

Zes doelpunten tegen Manchester City is niet niks, hoewel de ploeg van Pep Guardiola ook zes keer zou scoren. Probleem was alleen dat er door de Engelsen verdedigend teveel soft goals weg werden gegeven. Tegen een doelpuntenmachine als Monaco vraag je dan om problemen.

Kijkend naar de laatste acht wordt het smullen. Met Juventus – Barcelona, Borussia Dortmund – Monaco en Bayern München – Real Madrid heb je zes ploegen die willen aanvallen. Alleen bij Leicester City – Atletico Madrid is er sprake van een andere manier van voetballen, hoewel de Spanjaarden ook in staat zijn om heel offensief te spelen als de situatie daar om vraagt. Daarom is Atletico voor mij favoriet. Ook omdat de surprise factor van Leicester nu weg is.

Zoals ik niet uitsluit dat de Spanjaarden weer heel ver gaan komen. Atletico beheerst zoveel verschillende speelstijlen dat ze op het niveau van halve finales en finales iedereen kunnen verrassen. Het is typisch zo’n ploeg die in alles of niets wedstrijden boven zichzelf uit kan stijgen.

Voor de rest worden het allemaal mooie en open wedstrijden, waarbij mijn speciale aandacht uitgaat naar Borussia – Monaco. Voor het eerst in jaren is er iets in me geslopen dat ik een wedstrijd niet wil missen.

Kijkend naar de acht overgebleven clubs in de Champions League valt op dat, hoewel er weer drie Spaanse ploegen bij zitten, er ook twee outsiders de kwartfinales hebben gehaald. Weliswaar de koploper van Frankrijk en de kampioen van Engeland, maar toch. Dat is het grootste compliment dat aan vooral Monaco gegeven kan worden: het feit dat ze erbij zitten.

Hetzelfde geldt voor Ajax in de Europa League. De prestaties van Monaco en Ajax zijn daarom het bewijs dat presteren op een hoog internationaal niveau niet altijd een kwestie is van veel geld en grote namen. Bovendien bewijzen ze ook nog eens dat aanvallend voetbal loont. Dat is helemaal een compliment waard.

Meer artikelen in Telesport

Finaleplaats voor Lemoine in Zweden
14 minuten geleden
Kramer: 'Ik heb met ze gesproken'
23 minuten geleden
Bonje bij Toro Rosso
49 minuten geleden
Orica met Chaves, Yates en Kreuziger naar de Tour
55 minuten geleden
Verstappen bovenaan in Bakoe
1 uur geleden
Crash Pérez legt F1-training stil
1 uur geleden
DOS-icoon Tonny van der Linden (84) overleden
1 uur geleden
Turbulente start TT door crashes en ontplofte motoren
2 uur geleden
FC Twente heeft opvolger Klich al binnen
3 uur geleden
LottoNL-Belg verliest titel na val in tijdrit: 'Ik zal niet slapen'
4 uur geleden