maandag 20 maart 2017, 8:55

René Wolff

Ton Boot. © Eigen Foto

Deze week werd bekend dat de succesvolle bondscoach van het baanwielrennen René Wolff opstapt. Dit bericht kwam voor de buitenwacht heel onverwachts, hij had net zijn contract tot en met 2020 verlengd. De parallel met de pardoes vertrokken vrouwen volleybalcoach Giovanni Guidetti, die ook zijn contract tot 2020 verlengd had, dringt zich op. Ten onrechte, waarschijnlijk.

René Wolff kwam in 2010 bij de KNWU toen het baanwielrennen in Nederland op sterven na dood was. Op een systematische en methodische wijze ging de Duitser aan de slag, met groot succes. Op de laatste Olympische Spelen wonnen Elis Ligtlee en Matthijs Büchli op het onderdeel keirin goud en zilver, maar ook Jeffrey Hoogland en Laurine van Riessen behoren tot de wereldtop.

De renners zijn natuurlijk de dupe van zijn vertrek. Elis Ligtlee en Matthijs Büchli toonden zich in Studio Sport zeer teleurgesteld, bijna vertwijfeld. Niet alleen vertrekt hun coach, waarin ze een blind vertrouwen hebben, ook de toekomst is zeer onzeker. De bond geeft nauwelijks uitsluitsel. Onduidelijkheid geeft onzekerheid. De vertrouwensbasis, essentieel om topsport te bedrijven, is voor hen weggevallen.

De reden van het vertrek van Wolff is waarschijnlijk van algemeen financiële aard. De ambitieuze coach wilde logischerwijs een volgende stap in de ontwikkeling van het baanwielrennen maken en het huidige budget van zeven ton was daar te laag voor. Er was ongeveer twee ton te weinig.

Toch is het onverteerbaar dat het geweldige programma van de coach vanwege dat bedrag niet door kan gaan. De bond heeft geen geld en sponsors zijn er niet. Misschien kan het NOC*NSF nog bijspringen. Dat moet toch mogelijk zijn temeer omdat er wél veel geld wordt vrijgemaakt voor de niet presterende judobond.

Wolff benadrukt dat hij slechts een contract had tot en met de komende wereldkampioenschappen in april. Iedere echte sportliefhebber verkeerde echter in de veronderstelling dat de topcoach een verbintenis had tot en met 2020. En terecht, de bond heeft dit nog nooit tegengesproken. Pure misleiding.

Als Wolff inderdaad geen contract had tot 2020 gaat de essentie van de vergelijking met Guidetti niet op. Het zijn weliswaar beiden topcoaches, maar Guidetti pleegde ordinair contractbreuk. Puur uit eigenbelang. Als (drog)reden voerde hij aan, dat hij meer tijd met zijn gezin wilde doorbrengen. Aan mijn hoela.

Het werkelijke motief was duidelijk. Hij ging naast zijn clubteam in Istanbul onmiddellijk het Turkse vrouwenteam coachen. Op zowel sportieve als financiële gronden verraadde hij het Nederlandse vrouwenteam. De volleybalbond ’respecteerde’ het respectloze gedrag van de Italiaan zonder slag of stoot.

Hoe dan ook, Wolff gaat weg. Dit is een grote aderlating voor de Nederlandse (wieler)sport. En de wielerbond blijft in deze kwestie vaag en leugenachtig, zoals van bestuurders kan worden verwacht. Wat overblijft is een groot aantal vertwijfelde topsporters.

Meer artikelen in Telesport

Konta kraakt Halep
27 minuten geleden
Zwemstadion Eindhoven aangepast voor World Cup
32 minuten geleden
Ook Haar kandidaat voor functie Jong PSV
42 minuten geleden
Amateurs een punt in mindering
1 uur geleden
Problemen voor Mourinho
1 uur geleden
'Onbehoorlijk gedrag' kost pitcher 15 duels
1 uur geleden
Turkse atletes raken medailles kwijt
2 uur geleden
Makkelie mild voor Vilhena
2 uur geleden
Heracles verder met tweetal
3 uur geleden
'Geen idee hoe 'Barney' gaat spelen'
3 uur geleden