e-bikes; stads- tour en racefietsen; mountainbikes

Nationale Fietstest 2017

Fietsspecial

Hippe fiets zonder ketting

Spijt

’Ik zocht moeder voor mijn kinderen’

Kort na de geboorte van ons derde kind overleed mijn vrouw aan complicaties tijdens de bevalling. Zij had veel bloed verloren en misschien had het ziekenhuis daar niet adequaat op gereageerd; ik weet het niet. Ik heb er nooit werk van gemaakt, want ik krijg Irene er niet mee terug.

Varen

Stewardess voor miljardairs

Onderweg komt wereldzeiler Joshua van Eijndhoven allerlei mensen tegen. Soms zijn het Nederlanders en vaak hebben ze een bijzonder verhaal. Dit gaat over Robin die stewardess op een superjacht is.

Varen

Aapjes kijken aan de Cote d'Azur

Wie langs de Cote d’Azur vaart, krijgt al snel het idee dat de Middellandse Zee het exclusieve domein van de allerrijksten is. Of je nou Antibes, Cannes of Saint Tropez binnen vaart, overal liggen de duurste en meest exclusieve jachten te pronken. Als je niet een jacht van 30 meter of langer hebt, kun je in de exclusieve jachtclubs aan de Franse Zuidkust maar beter niet zeggen dat je een boot hebt.

Reizen

Mooiste bibliotheken en boekwinkels ter wereld

Omdat het op zondag 23 april World Book Day is, hebben wij de mooiste bibliotheken en boekhandels wereldwijd op een rijtje gezet. Daarbij zijn we de pareltjes in Nederland, zoals Waanders in Zwolle, natuurlijk niet vergeten.

Leef Nu

Skydiven zonder hoogtevrees

Zuchtend in de dagelijkse file is er geen groter contrast denkbaar: zweven boven alle aardse beslommeringen. Verticale windtunnel City Skydive, die vandaag de deuren opent, zit langs de A2 dan ook op een ideale locatie. Hier kun je ervaren wat skydivers voelen als ze uit het vliegtuig springen, maar dan zonder de angst en de hoogtevrees – en het wijdse uitzicht. De Telegraaf kreeg een testvlucht.

De Levensstijl Methode

Worteltaartjes

Health coach Asja Tsachigova gelooft niet in diëten, maar is ervan overtuigd dat we ons dankzij de juiste voedingscombinaties beter kunnen voelen. Op de website van VRIJ deelt ze wekelijks een recept volgens haar Levensstijl Methode. Deze week: worteltaartjes.

Discussie

Moeilijk om online een leuke vakantie te vinden?

Vroeger gingen we langs bij een reisbureau, tegenwoordig boeken we online. Maar het aanbod is zo overweldigend dat vaak door de bomen het bos niet meer te zien is. Vindt u het ook steeds moeilijker om een leuke vakantie te vinden?

Nationale Fietstest 2017

Test: stadsfietsen

De fietsbranche heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten. In hartje Zwolle testten we de nieuwste stadsfietsen van diverse merken. Daarbij letten we op het rijgedrag,de afwerking en het comfort. Back to basics is de trend.

Nationale Fietstest 2017

Mountainbikes

Ploeteren tijdens onze fietstest in Vaals

Zuid-Limburg voelt voor mountainbikers als thuiskomen. Aan hellingen, bospaden en uitdagende trails geen gebrek. Een prima omgeving voor onze mountainbiketest.

Nationale Fietstest 2017

Test racefietsen

Als je regelmatig fietst en iets meer van je racefiets verlangt, richt dan het vizier op een wat duurdere fiets. Het hoeft niet altijd het geval te zijn, maar uit deze test blijkt wel dat een duurdere fiets betere prestaties levert. Ze schakelt prettiger, biedt hier en daar een tikkeltje meer comfort, accelereert soms rapper en is met kleine snufjes net wat geavanceerder.

Tech

Gadget van de Week: Samsung Galaxy S8

In de telefoonwereld doen op het hoogste niveau eigenlijk slechts twee toestellen ertoe: de iPhone van Apple en de Galaxy S van Samsung. Uit die laatste serie is net de S8 verschenen.

Boottest Storm X-65

Sterk staaltje

Het Brabantse Storm Yachts specialiseert zich in een segment net onder dat van de superjachten.

Huis te koop

Groot in het groen

Rustig gelegen en toch vlakbij Rotterdam en Den Haag en met genoeg ruimte voor alle vijf kinderen. Wouter en Mieke ten Cate vonden in Van Zuytland 3 in Benthuizen hun droomhuis. Maar nu staat het te koop.

Binnenkijken

Stel vindt huis? Huis vindt stel!

Niets leuker dan gluren bij de buren! Wat hebben zij wat u niet heeft en wat heeft u wat zij niet hebben? Onze styliste Berber Govaars kijkt deze week binnen bij de familie Lunenborg uit Hoogeveen.

Oproep

Vakantiegezinnen voor kansarme kinderen

Diverse kinderen in de leeftijdsgroep 5 tot 12 jaar hebben door thuisomstandigheden niet de mogelijkheid om een leuke vakantie te hebben. Europa Kinderhulp schiet hierbij te hulp en koppelt vakantiegezinnen aan deze kansarme kinderen, samen met onder andere Rode Kruis. Vorig jaar hebben ze maar liefst 1152 kinderen kunnen helpen.

#oranje

Recept: Koninginnesoep

De culinaire hashtag-fotopagina in VRIJ van deze week staat geheel in het teken van de #oranje. Koningsdag komt er immers weer aan. Wil je zelf aan de slag? Misschien valt dit recept van Felix Wilbrink bij je in de smaak.

Culinair

Lentedag bij De Ossenwaard

Het is aankomende zaterdag 22 april Lentedag. Zoals op zo veel boerderijen, ook bij jou in de buurt, wordt er feest gevierd bij De Ossenwaard in Werkhoven. De jonge Theo Lagerwei maakt er kaas, zijn broer houdt de koeien. Moeder Lagerwei staat in de winkel, en tante Janny verzorgt het museum.

Fietsspecial

Alleen op de wereld op de fiets

Erik Smits (57) en dochter Lauren (27) stapten vorig jaar op de pedalen om de tocht van Rémi uit het boek ‘Alleen op de wereld’ van Hector Malot te evenaren. Wat de hoofdrolspeler te voet deden, deden vader en dochter per fiets.

Video

Chimpansee wil ook een selfie maken

Chimpansees zijn heel nieuwsgierige dieren. Terwijl The New York Times verslag doet van de Sweetwaters Chimpanzee Sanctuary in Kenia, gaat één van de mensapen er vandoor met de camera. Het resultaat is een reeks interessante selfies.

Video

Grootste Hello Kitty-verzameling

Wanneer je hoort van de grootste Hello Kitty-verzameling ter wereld, dan denk je vast dat deze verzamelaar een vrouw is. Maar niets is minder waar. Het is de Japanner Masao Gunji die met 5.169 Hello Kitty-objecten een plaatsje krijgt in het Guinness World Records.

Video

Priester door het dolle heen

De Amersfoortse priester Roderick Vonhögen, voor sommigen beter bekend als Father Roderick, is een groot fan van Star Wars. Dat blijkt ook uit deze video waarin hij zichzelf filmt terwijl hij met veel enthousiasme de nieuwe trailer van Star Wars: The Last Jedi bekijkt.

Lezersreis: Culinaire reis met Felix Wilbrink

Smullen in Ierland

It’s a long, long way to Tipperary… maar dan heb je ook wat! Ierland blijkt een ware schatkamer te zijn van onverwachte culinaire kwaliteit. Wat in de jaren zeventig alleen goed was voor barre huifkartochten, is dankzij de hoogconjunctuur van de laatste jaren en een gezonde dosis nationalisme omgetoverd in een Luilekkerland van kaas, bier, zalm, brood, vlees en natuurlijk… whiskey! Het goudbruine distillaat is in het land van herkomst aan een onstuitbare wederopmars begonnen. Zoals de Ieren tegenwoordig zeggen: als je na een week in Ierland terugkeert, zijn er drie nieuwe stokerijen geopend.

Reizen

Veel tijd kwijt voor uitzoeken kampeervakantie

De zoektocht van de meeste Nederlanders naar de juiste kampeerplek duurt bijna net zo lang als soms de vakantie zelf. Zo’n 61 procent is daar namelijk, met tussenpozen, in totaal maximaal tien dagen mee bezig. Nog eens zo’n vijftien procent doet daar zelfs dubbel zo lang over.

Reizen

Vermijd deze bestemmingen als je Nederlanders wilt mijden

De Spaanse zon lonkt ook dit jaar voor honderdduizenden Nederlanders.

Ben jij niet zo happig op Nederlanders tijdens je vakantie? Dan kun je deze populaire bestemmingen beter vermijden...

Lezersreis

Het tuintje van Suriname

Gedurende twee maanden zijn zo’n tachtig Nederlandse en Surinaamse crew- en castleden in Suriname aan het werk geweest voor de opnames van de speelfilm ’Tuintje in mijn hart’. Reis met Waterproof Tours Suriname – de lokale filmproducent – naar Suriname en beleeft u een eigen tuintje in mijn hart-avontuur met unieke behind the scenes-informatie over de film en de opnames!

Uitje

Efteling opnieuw best bezochte attractiepark

Het voormalige sprookjespark staat al jaren op nummer 1.

De Efteling in Kaatsheuvel voert opnieuw de lijst aan met de vijftig best bezochte dagattracties van Nederland. Vorig jaar was het attractiepark goed voor 4,7 miljoen bezoekers, evenveel als in 2015. Het voormalige sprookjespark staat al jaren op nummer 1.

Leef nu

Reizigers in New York krijgen advies van twaalfjarige

Wie met grote levensvragen zit en gewoon eens helder advies wil, kan op het perron van de New Yorkse metro daarvoor terecht bij Ciro Ortiz. De twaalfjarige biedt voor $2 per vijf minuten een luisterend oor vanachter zijn tafeltje.

Spijt

’Nooit meer als leraar aan de bak’

Op de middelbare school wist ik het al: ik zou leraar worden. Ik was enorm leergierig en snapte niets van klasgenoten die er als zombies bij zaten noch van docenten die routinematig de lessen afwerkten. Dat ging ik beter doen!

Blog Ouwe jongens

Paasblues

Met al die wedstrijdjes vér plassen tussen de Grote Leiders van de afgelopen tijd had het zomaar een dramatisch paasweekend kunnen worden.

Wonen

Amsterdam beste stad voor 'millennials'

Voor de zogeheten 'millennials', de generatie geboren tussen 1980 en 2000, is Amsterdam de beste stad ter wereld om te wonen en te bezoeken, meldt Trouw woensdag. In de rangschikking van Nestpick, een online tussenpersoon voor gemeubileerde woonruimte, staat Amsterdam bovenaan, nog boven Berlijn en München.

Reizen

Uit & Thuis

Op Schiphol lopen dagelijks zo'n 200.000 passagiers rond. Waar gaan ze naartoe en waar komen ze vandaan? VRIJ vraagt naar hun bestemming.

Reizen

Betere vertalingen

Internetreus Google heeft de kwaliteit van zijn vertaalmachine Translate fiks verbeterd. Vertalingen van het Nederlands naar het Engels en vice versa zijn nu een stuk minder krukkig.

Reizen

Waarom smaakt vliegtuigkoffie zo raar?

Iedereen die wel eens een kop koffie in een vliegtuig heeft gedronken, weet dat de smaak van deze bakkies pleur niet om over naar huis te schrijven is. Hoe komt dat toch?

Reizen

Wat ligt er nou op mijn bord?

Op reis komen soms typische gerechten voorbij. Onze redacteuren beschrijven wat ze zoal op hun bord krijgen. Deze week: lunchen bij de indianen in Panama. 

Reizen

Digitaal op reis met Google Earth

Internetreus Google heeft op dinsdag een compleet nieuwe versie van zijn dienst Google Earth onthuld. In de nieuwe variant staat het ontdekken van interessante plekken centraal.

Reizen

VIDEO: Het tuintje van Suriname

VRIJ-verslaggever Babette Wieringa ging op reis door Suriname. Haar reportage staat in de VRIJ van deze week, maar kijk ook vooral dit videoverslag om te zien hoe het haar verging. Wilt u dit zelf meemaken? Kijk dan vooral eens naar onze lezersreis naar Suriname!

Tech

Gadget van de Week: Doro-telefoons

Een smartphone kan nog best ingewikkeld zijn, zeker als je niet groot bent geworden met dergelijke technologie. Doro denkt de oplossing te hebben met zijn telefoons voor senioren.

De Levensstijl Methode

Aspergesoep met dragon

Health coach Asja Tsachigova gelooft niet in diëten, maar is ervan overtuigd dat we ons dankzij de juiste voedingscombinaties beter kunnen voelen. Op de website van VRIJ deelt ze wekelijks een recept volgens haar Levensstijl Methode. Deze week: aspergesoep met dragon.

Discussie

Mogen begrafenissen wat vrolijker?

Zware muziek, tranen, stilte... Allemaal elementen van een doorsnee begrafenis. Maar er gaan steeds meer geluiden op om van een begrafenis of crematie niet een sombere aangelegenheid te maken, maar een viering van het leven van de overledene. Wat vindt u?

Binnenkijken

Sloopfout schot in de roos

Niets leuker dan gluren bij de buren! Wat hebben zij wat u niet heeft en wat heeft u wat zij niet hebben? Styliste Berber Govaars kijkt deze week binnen bij Charlotte te Wierik en Jasper van Houwelingen uit Hengelo.

Huis te koop

Echt thuisgevoel

Ageeth Laarhuis-Beijering (50) koestert warme herinneringen aan de woning die haar ouders dertig jaar geleden in het Twentse Markelo lieten bouwen. „Een plek die als thuis voelde.”

Video: Boottest Lillebror 60

Volwassen e-tender

Na zijn succesvolle Lillebror 78, genomineerd als HISWA Motorboot van het Jaar 2016, heeft Christiaan Smulders nu een kleinere elektrische tender gebouwd. De aluminium Lillebror 60 heeft een elektrische pod aandrijving en de modernste Lithium accu’s.

En route

Koningin van het water

De Regenboogklasse viert het 100-jarig bestaan. Deze exclusieve, puur Nederlandse zeilklasse groeide in een eeuw tijd naar slechts 156 boten. Veel beroemde landgenoten bezaten een Regenboog. Jammer dat sommige Regenbogen spoorloos zijn verdwenen. Wat zou het geweldig zijn als er in dit bijzondere jaar weer eentje opduikt! Mail naar vrij@telegraaf.nl als u kunt helpen met de speurtocht.

Reizen

Rijenradar checkt wachttijd

Wie een museum of attractie in Amsterdam wil bezoeken en vooraf wil weten hoe lang de rijen voor de deur zijn, kan vanaf nu de zogenoemde Rijenradar raadplegen. Met deze proef wil de hoofdstad de wachttijden zichtbaar maken voor bezoekers en tegelijkertijd kijken of dit kan leiden tot een betere spreiding van mensen over de stad.

Reizen

Boemelend door Noorwegen

Uitgestrekte natuur, ongerepte bergen en metersdiepe fjorden: VRIJ ontdekt met de trein op comfortabele wijze het zuiden van Noorwegen.

Video

Schattig: een baby pangolin

Ooit van een pangolin gehoord? Het is het enige zoogdier met schubben! Maar wat de biologische achtergrond ook is: schattig zijn ze in elk geval! Zoals deze baby pangolin die zijn moeder nog even wil vasthouden.

Video

Hoe spreek je in 12 accenten?

Elke taal heeft zijn eigen varianten. Het Engels kent bijzonder veel verschillende accenten, maar hoe zitten ze in elkaar? Kijk deze video en leer hoe je in 12 verschillende accenten kunt praten.

Video

Rocken en fit blijven tegelijk

Leuk en aardig, dat sporten, maar zelfs het boeiendste potje crossfit kan gaan vervelen. De POUND Rockout Workout ziet er een stuk leuker - om niet te zeggen muzikaler - uit!