De redactie tipt...

Fietsen door Rotterdam

Erasmusbrug
Amerikaan over fietsgedrag

Hilarische observatie

Spijt

'Nooit met pleegouders gepraat'

Direct na mijn geboorte werd ik in een dekentje gewikkeld en in een taxi naar mijn pleegouders gebracht. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kon dat kennelijk nog buiten de officiële kanalen om. Sterker nog: mijn biologische moeder wilde en kreeg veel geld, anders kregen mijn pleegouders mij niet.

Stuur in

Grappige momenten met je huisdier

Muzikaal talentje...

Is jouw huisdier enorm grappig en heb je leuke momenten vastgelegd op camera? Mail ze dan naar vrijfoto@telegraaf.nl en wie weet krijgt jouw kiekje een plek in VRIJ, de zaterdagbijlage van De Telegraaf.

VIDEO Boottest Sacs 13 Strider

Superluxe ruig waterboot

In Italië is een RIB met kajuit geen bijzonderheid meer, maar in ons land zien we ze niet zo vaak. Toch voorspellen kenners dit boottype een grote toekomst. Je hebt het beste van twee werelden: onnavolgbaar vaareigenschappen met maximaal comfort. VRIJ testte de Sacs Strider 13. Geen simpel opblaasbootje, maar een superluxe terreinvaartuig.

De Levensstijl Methode

Granola

Health coach Asja Tsachigova gelooft niet in diëten, maar is ervan overtuigd dat we ons dankzij de juiste voedingscombinaties beter kunnen voelen. Op de website van VRIJ deelt ze wekelijks een recept volgens haar Levensstijl Methode. Deze week: Garanola.

Tech

Gadget van de Week: Sony A1 OLED-tv

Tv's worden dunner en dunner en krijgen steeds meer opmerkelijke functies. Kijk maar naar de Sony A1 OLED-tv, met een 'acoustic surface'. Wat dat is? Check snel deze Gadget van de Week!

Huis te koop

Plek voor groene vingers

Het uitzicht, de ruimte, de stilte en de natuur: er zijn zoveel dingen die ervoor zorgen dat de eigenaren van de villa aan de Dwarsweg in Nederhorst den Berg deze met pijn in het hart verkopen.

Binnenkijken

Licht maakt gelukkig

Niets leuker dan gluren bij de buren! Wat hebben zij wat u niet heeft en wat heeft u wat zij niet hebben? Onze styliste Berber Govaars kijkt deze week binnen bij Susanne ter Heerdt en Henri van Veen uit Arnhem.

Interview

Bruggenbouwer Adriaan van Dis wil verandering

Toen Adriaan van Dis na zeven jaar Parijs terugkeerde, trof hij in Nederland een ’zekere mate van aangebrandheid’ aan. En dan zo’n conducteur die de tram binnenkomt met ’Hallo jongens en meisjes!’ Allemaal even wennen en dan woont hij bovendien in de vredige Achterhoek in plaats van in de drukke grote stad. Hoewel, vredig? Uit zijn laatste boek ’In het buitengebied’ blijkt dat juist daar alle maatschappelijke veranderingen onverbloemd aan de oppervlakte komen.

Toen

Herinneringen aan Pinkpop

Bezocht u in de jaren zeventig of tachtig Pinkpop? Ongelooflijk, maar het festival bestaat al bijna vijftig jaar. Sinds de eerste editie zijn er anderhalf miljoen bezoekers geweest en hebben er meer dan 500 verschillende artiesten en bands opgetreden.

Check-in

Bang voor terrorisme op vakantie?

Gaat u alweer onbezorgd naar Egypte? Nederlandse reisorganisaties spreken van een comeback van bij voorbeeld Sharm el Sheik, terwijl het Britse Thomas Cook juist alle vluchten en boekingen heeft gecancelled uit angst voor terrorisme. Bent u net in Egypte geweest of gaat u er naar toe?

Reizen

Grenzen verleggen in Andalusië

Zeekajakken, hiken, duiken en coasteering... Vier dagen lang uit je comfortzone in de natuur van Andalusië. Actiever dan ooit, maar weer voldaan en ontspannen naar huis. Mindfulness en meditatie heb je niet meer nodig.

Culinair

Felix adviseert: koop verse vis in Den Oever!

Onze culinair expert Felix Wilbrink heeft een hele goede tip: ga eens naar de haven van Den Oever om daar de heerlijkste verse vis te kopen. Komende zaterdag legt hij in VRIJ uit wat voor lekkers je daar van kunt maken!

#surinaams

Recept: Vurige kippenlevertjes

De culinaire hashtag-fotopagina in VRIJ van deze week staat geheel in het teken van de #surinaams. Wil je zelf aan de slag? Misschien valt dit recept van Felix Wilbrink bij je in de smaak.

Video

Bejaarde danseres ziet zichzelf voor het eerst in actie

Alice Barker was als danseres in de jaren dertig en veertig te zien in nachtclubs, films, tv-shows en reclames. Zelf had ze die filmbeelden echter nooit gezien. Een medewerker van het verzorgingstehuis ging opzoek en zo zag Alice, inmiddels 102, zichzelf alsnog in actie.

Video

Hippe sapjes geserveerd in de vrucht zelf

In New York loopt het storm bij de kraampjes van John's Juice. Mensen staan massaal in de rij om hier een sapje te kunnen bestellen. Waarom de hype? In plaats van een bekertje, krijg je het sap geserveerd in de vrucht zelf. Zo sta je dus met een ananas of meloen in de hand.

Video

Vrouw staat doodsangsten uit op glazen loopbrug

Een glazen loopbrug hoog in de Chinese bergen is zeker niet voor iedereen weggelegd. Dat merkt ook de vrouw in deze video. Huilend klampt ze zich vast aan de bergwand en beweegt zich schuifelend over de glazen vloer, waaronder een diepe afgrond te zien is.

Motorcursus

Sleutel je slim!

Klein onderhoud aan je motor kun je prima zelf doen. Maar ook bij pech is enig technisch inzicht handig. Zelfs als je geen vuile handen wilt maken, is het goed om te weten hoe je bike werkt en of de dealer je in de maling neemt met een rekening. Een sleutelcursus is altijd nuttig. En leuk!

Reizen

Uit & Thuis

Op Schiphol lopen dagelijks zo'n 200.000 passagiers rond. Waar gaan ze naartoe en waar komen ze vandaan? VRIJ vraagt naar hun bestemming.

Hotel van de week

Oh oh, keuzestress

Een goed hotelbed, een fijne douche, een perfecte service. VRIJ kroont elke week een uniek, opvallend of bijzonder hotel tot Hotel van de week. Deze week: 't Goude Hooft in Den Haag.

Reizen

Wat als er straks een laptopverbod geldt?

Het ziet er naar dat er deze week nog een laptopverbod zal gelden op vluchten van Europa naar de Verenigde Staten. Dat klinkt vrij ernstig, dus VRIJ zet even wat zaken omtrent dit verbod voor je op een rij.

Uitje

Panda’s Ouwehands naar buiten

Het pandaverblijf.

Reuzenpanda’s Wu Wen (vrouwtje) en Xing Ya (mannetje) zijn vanaf dinsdag 30 mei te zien in Ouwehands Dierenpark. Anderhalf uur nadat de dierentuin dat liet weten, waren entreekaartjes voor de eerste vijf dagen dat het publiek de panda’s kan zien al uitverkocht.

Bijen gooien roet in eten

Fietsritje in Haarlem loopt spaak

Een Haarlemmer die maandag zijn fiets wilde pakken om een ritje te maken, werd verrast door een aantal zwart-gele bezoekers die zich op de spaken van zijn tweewieler hadden genesteld.

Reizen

Wat ligt er nou op mijn bord?

Op reis komen soms typische gerechten voorbij. Onze redacteuren beschrijven wat ze zoal op hun bord krijgen. Deze week Wendy Roep over een Griekse zee-egel.

Ouwe Jongens

Lekker ding op wielen

Het motorrijbewijs komt steeds dichterbij, maar voorlopig ben ik nog een atypische motorfan. Want waar motormuizen massaal de weg op gaan nu het weer opknapt, begint voor mij juist het knutselseizoen weer. Zonnetje, project op de oprit, sigaar erbij als er geen benzine in de buurt is…

Lezersreis Abu Dhabi

Paleizen en wolkenkrabbers

De fortuinlijke staat van de Verenigde Arabische Emiraten kent geen grenzen. Deze 5-daagse reis naar Abu Dhabi is ideaal om het dagelijks leven even te ontvluchten in een compleet andere wereld. Blikvanger is de imposante Sjeik Zayed-moskee, maar ook musea als Guggenheim en het Louvre openen dependances in Abu Dhabi.Ga je mee?

Interview Benno Leeser

’’Geïrriteerde reiziger koopt niks'’ 

Niet alleen de reizigers en de vliegmaatschappijen, maar ook de winkels op Schiphol hebben last van de chaos op de nationale luchthaven. Benno Leeser, president-directeur van Gassan Diamonds, ziet de ellenlange wachttijden op het vliegveld als een belangrijk punt van zorg, vertelt hij vandaag in een interview in VRIJ.

Spijt

'Kinderen toch teveel verwend’

Toen ik in de jaren zestig opgroeide, hadden mijn ouders niet veel geld. Begrijp me goed: ik kwam niets tekort. Altijd lag er eten op mijn bord, altijd had ik prima kleding en schoenen om aan te trekken. Al waren dat soms afdankertjes waar mijn moeder een nieuwe rits of nieuwe knopen aan zette. Of ze naaide zelf een jurkje. Als ik nu foto’s van toen zie, denk ik: dat had mam maar mooi voor elkaar.

VIDEO Boottest Dutch Runabout 22E

Schaap in wolfs kleren

Sinds een paar jaar heeft de fraaie Yburg 6.50 tender een nieuwe naam. Dutch Runabout is de naam die beter recht doet aan het ‘speedy’ ontwerp van Peter Bosgraaf. Bijzonder is de aandrijving met een motor in de bun, in dit geval een elektromotor. Dat maakt deze Runabout tot een schaap in wolfs kleren.

De Levensstijl Methode

Tabouleh, salade met bulgur

Health coach Asja Tsachigova gelooft niet in diëten, maar is ervan overtuigd dat we ons dankzij de juiste voedingscombinaties beter kunnen voelen. Op de website van VRIJ deelt ze wekelijks een recept volgens haar Levensstijl Methode. Deze week: Tabouleh, salade met bulgur.

E-bakfiets

Transport onder stroom

Online aankopen doen is lang geleden stilletjes begonnen. Inmiddels maakt zij letterlijk een oorverdovende herrie. In de steden loopt het verkeer vast door lawaaiige, vervuilende bestelbussen van koeriersbedrijven. Daarom: ruim baan voor de e-bakfiets!

Huis te koop

Charme en sfeer

Het was niet de bedoeling om in Kampen te belanden, maar de verleiding van zo’n schitterende oude woning kon Jelly Radema niet weerstaan. Ruimte, zowel binnen als buiten, en een schitterende locatie maakten dit tot een droomhuis.

Binnenkijken

Verzot op geboortestraat

Niets leuker dan gluren bij de buren! Wat hebben zij wat u niet heeft en wat heeft u wat zij niet hebben? Onze styliste Berber Govaars kijkt deze week binnen bij Aysu Sener uit Dordrecht.

Zomer op komst!

Hoe plak ik ook alweer een band?

Je herkent het wel: je pakt je fiets, rijdt de straat uit en voelt langzaam iedere straatsteen doordreunen in je zadel. Fijn, een lekke band. Maar hoe plak je die ook alweer? Met de zomer op komst pakken we weer vaker de fiets. Tijd dus om weer even die vaardigheden bij te spijkeren. Kijk mee en leer!

Fietsfeitjes

Wist je dat...

Nederland fietsland

Wist je dat Zeeuwen de snelste fietsers van Nederland zijn? En dat als je alle fietsen in ons land achter elkaar zet, je een rij hebt van meer dan 30.000 kilometer? Check deze geinige fietsfeitjes. Je kunt het maar weten!

#high tea

Recept: Tea Brack

De culinaire hashtag-fotopagina in VRIJ van deze week staat geheel in het teken van de #high tea. Wil je zelf aan de slag? Misschien valt dit recept van Felix Wilbrink bij je in de smaak.

Video

Dieren stiekem gefilmd bij het drinken

Het klinkt heel simpel. Je pakt een emmer water, plaatst er een waterdichte camera in en zet hem buiten neer. Vervolgens heb je een prachtige opname hoe vogels, konijn, kippen en een Texas longhorn water komen drinken.

Video

Muziek brengt moeder en zoon samen

Brian Ridings heeft een intiem moment met zijn 88-jarige moeder opgenomen. De vrouw lijdt al geruime tijd aan Alzheimer, maar kan nog steeds gitaar spelen en zingen als de beste. Het zijn die momenten dat Ridings volgens eigen zeggen zijn moeder weer even terug heeft.

Video

Muizenvallen slaan vertraagd toe

Gav en Dan van The Slow Mo Guys zijn experts in het super vertraagd afspelen van filmpjes. Voor hun nieuwste experiment hebben ze 1000 muizenvallen neergezet. Een klus van 4 uur terwijl het vallen op de trampoline slechts vier seconden duurde.

Fietsspecial

Deze gadget laat je fiets galopperen

Deze hilarische fietsgadget kunnen we niet aan je voorbij laten gaan. De Trotify, die gebaseerd is op Monty Python, zorgt ervoor dat je fiets het geluid maakt van een galopperend paard.

Reizen

Subtropische Ark van Noach

Dankzij vermaard wetenschapper Charles Darwin is het misschien de bekendste eilandengroep ter wereld. Zo’n duizend kilometer voor de kust van Ecuador barst het van de leguanen, zeeleeuwen, reuzenschildpadden en talloze vogelsoorten. Nergens kom je dichter bij de natuur dan op de Galapagoseilanden.

Hotel van de week

Koninklijk in Londen

Een goed hotelbed, een fijne douche, een perfecte service. VRIJ kroont elke week een uniek, opvallend of bijzonder hotel tot Hotel van de week. Deze week: The Goring Hotel in Londen.

Reizen

Uit & Thuis

Op Schiphol lopen dagelijks zo'n 200.000 passagiers rond. Waar gaan ze naartoe en waar komen ze vandaan? VRIJ vraagt naar hun bestemming.

Songfestival

Terugblik op het Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. OG3NE is donderdagavond als zesde aan de beurt in de tweede halve finale. Maar liefst 42 landen zijn afgevaardigd voor het festival. Dat is heel wat meer dan tijdens het eerste Songfestival in 1956. Toen deden slechts zeven landen mee.

Onmisbare tips

Fietsvakantie voor beginners

Nederland houdt van fietsen. Wij pakken de fiets voor ons werk, de supermarkt of een bezoekje aan de kroeg. In de zomer, en dan vooral in de weekenden, is fietsen zo ongeveer de populairste volkssport. Het gros van de recreatieve fietsers houdt het echter bij een enkel dagje. Opmerkelijk, want het is zo’n bijzondere ervaring. Deze tips helpen u op weg naar een onvergetelijke fietsvakantie.

Reizen

Wat ligt er nou op mijn bord?

Op reis komen soms typische gerechten voorbij. Onze redacteuren beschrijven wat ze zoal op hun bord krijgen. Deze week de overdadige Kroatische desserts.

Spijt

’Hij nam al z’n vrouwen in maling’

Toen ik Jort leerde kennen, was ik meteen onder de indruk van zijn charme en zijn uiterlijk. Hij was echter nog getrouwd.

Reizen

De 10 opvallendste huwelijkstradities

Kenia

Qua huwelijkstradities valt Nederland redelijk mee. Het ABC-lied is gelukkig niet op elke bruiloft te horen. In het buitenland gaat het er heel anders aan toe. Zo moet het bruidspaar in Venezuela proberen ongezien weg te sluipen. Dat brengt namelijk geluk, ook voor de gasten.

Rennen en eten

Eet je fit tijdens eerste Pizzarun

Eet jij je op 8 juli fit in het Amsterdamse bos tijdens de Amsterdam Pizzarun? Het parcours van 5 kilometer is de droom van elke pizzalover en voor kinderen is een kortere route van 3 kilometer. Daarnaast vindt tegelijkertijd een pizzafestival plaats.