zaterdag 18 maart 2017, 6:00

IJzersterke werker

Van een stoere werkboot verwacht je dat deze tegen een stootje kan en zonder mokken mens en materieel vervoert. De Dock Steel 650 kan dat en biedt nog iets meer. Een boot waarin je ook als ’gewone watersporter’ gezien wil worden.

De Dock Steel boten zijn ontworpen door Ron Wiegmans en deze ervaren bootbouwer is duidelijk geïnspireerd door Amerikaanse legerboten uit de jaren 50.

De stoere en snel gelijnde consoleboten zijn gemaakt van 4 mm zeewaterbestendig aluminium en het casco is inderdaad zo sterk als staal. In de V-bodem met terugvallende kimmen zitten veel langsverstevigingen en het geheel is hierdoor stijf en niet te zwaar.

De Dock Steel 650 is helemaal ingericht als multifunctionele werkboot. Achter de console is een brede bank met eronder een plek voor de brandstoftank en de accu.

De stuurpositie is ergonomisch goed doordacht. Er is geen windscherm, maar zo blijft de doorvaarthoogte beperkt tot 1,14 m. Voor de console is een bankje met bergruimte en ook onder het grote voordek is een ruime plek om spullen op te bergen. De zelflozende traanplaatvloer ligt zo dicht bij het water dat deze zelfs bij felle zon geen hitte afstraalt.

Ondanks de no-nonsense uitstraling is ook aan comfort gedacht. Maar het is beslist geen boot voor watjes die zeuren over lage rugleuningen of een Spartaanse zit.

Voor de aandrijving zijn buitenboordmotoren tot 150 pk beschikbaar. De testboot was voorzien van een 75 pk Mercury SeaPro viertakt motor.

De boot vaart langzaam, net als een sloep, en toont zich ondanks de geringe diepgang koersstabiel. Ook de draaicirkel is lekker klein. Op het ruime water blijkt de boot snel klimmend in plané te komen zonder te steigeren.

Je voelt aan alles dat dit een ijzersterke werker is, ook geschikt om er heel veel watersportplezier mee te hebben. Het casco is vanaf €15.350 te koop, maar voor de motor, kussens, rugleuning en wrapping zijn er extra kosten. De complete boot met 75 pk kost ongeveer

 

Cijfer 8,0

Comfort & Ruimte * * * *  
Ergonomie * * *    
Afwerking * * *    
Vaareigenschappen * * * *  
Prijs / Kwaliteit * * *    

 

Technische Specificaties:

Lengte: 6,50 m

Breedte 2,16 m

Diepgang 0,32 m

Waterverplaatsing 780kg

Motorisering 25pk tot 150pk

Prijs: casco vanaf €15.350

Meer artikelen in Vrij

Lowlands regenachtig van start
12 uur geleden
VRIJ treint door Ierland
11 uur geleden
Ga mee naar Moskou & Sint-Petersburg!
14 uur geleden
’Broodje poep’ op strand Barcelona
1 dag geleden
Het is vandaag Rollercoasterday!
1 dag geleden
UIT & THUIS
1 dag geleden
Elvis leeft voort
1 dag geleden
Gif? Belgen maken reuzenomelet
2 dagen geleden
Veilige fietsgadgets
2 dagen geleden
Stuur je mooiste reisfoto in
2 dagen geleden