zaterdag 18 maart 2017, 6:00

Fries juweeltje

In het weidse landschap van Friesland ligt een juweeltje verscholen. John en Georgette Jorritsma hebben hun Friese woonboerderij halsoverkop moeten verlaten toen John als burgemeester van Eindhoven werd aangesteld.

Of ze afgelopen najaar gemakkelijk de deur achter zich dichttrokken? Zeker niet. Maar de plicht riep.

John Jorritsma, voorheen commissaris van de koning in Friesland, kreeg een nieuwe baan: burgemeester van Eindhoven. Dat is toch behoorlijk uit de richting van het Friese Tietjerk. Heen en weer rijden was geen optie.

 

„We zijn meteen in een hotel in Eindhoven gaan zitten, mét de hond erbij”, lacht zijn vrouw Georgette Jorritsma. „De overgang was heel groot.”

Het Friese plekje is diep in hun hart gaan zitten. „We hopen oprecht dat we iemand vinden die net zoveel plezier van dit huis heeft als wij.”

Want genieten is het zeker aan de Zomerweg 22. De grote woonboerderij met rieten dak heeft zeven kamers, waarvan vijf slaapkamers en twee badkamers met ligbad en whirlpool.

Aan de voorkant een tuin waar je heerlijk beschut kunt zitten. Aan de achterkant van het pand grenst een groot grasveld dat een weids uitzicht over de omgeving biedt. „Je ziet vanuit de tuin Leeuwarden en de Achmeatoren liggen. Je bent er zo, het is twintig minuten fietsen.”

 

Het groen en de rust lokken vele dieren de tuin in. Laatst nog een nest met buizerds – „daar hoef je niet bang voor te zijn, hoor” – en er staan regelmatig reeën voor de deur.

„Het is hier zo heerlijk rustig, een heel romantisch plekje.” Een prachtige oprit van maar liefst 200 meter lang brengt je naar het vrij gelegen huis. Georgette: „Mam, je kunt wel doorschakelen naar z’n drie, hoor, zei mijn zoon een keer tegen me.”

De woonkamer is hun favoriete gedeelte. Ook al beslaat deze maar liefst 110 vierkante meter, toch is hij heel knus. De ruimte wordt namelijk opgedeeld door een authentiek laag gemetseld muurtje, zodat je daarachter een knus tv-hoekje kunt creëren. Daarbij zorgen de grote ramen voor veel licht. „We hebben er een spekstenen kachel in laten zetten. Dat hoort wel bij zo’n klassieke woonboerderij.”

 

De zeven kamers bieden genoeg ruimte voor grootse plannen. „Wij hebben er heerlijk met z’n tweeën gewoond, maar je kunt er met gemak een b&b in starten of een praktijk aan huis beginnen. Er zijn twee ingangen, dus je behoudt je rust en privacy.”

Adres

Zomerweg 22, Tietjerk

Reden verkoop

Baan in andere stad

Woonopp.

288 m2

Perceelopp.

3145 m2

Prijs

€795.000 k.k.

Meer artikelen in Vrij

Man houdt pijn bevallig niet vol
28 Apr 17
Zo blijven deze populaire planten zo lang mogelijk goed
28 Apr 17
Uit & Thuis
1 dag geleden
Zeker geen draak van een hotel
1 dag geleden
Kamelen racen door de woestijn
2 dagen geleden
De fietstelefoon van Chriet Titulaer
2 dagen geleden
Wat ligt er nou op mijn bord?
2 dagen geleden
Baden-Württemberg ideale Duitse fietsroute
2 dagen geleden
Genoeg te doen op het strand tijdens druilerige meivakantie
2 dagen geleden
Bikiniklaar, fit en stralend voor de zomer
2 dagen geleden