Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
maandag 10 april 2017, 13:34

Doe de digitale detox

© KEES VAN DE NES

De week van 10 tot 17 april is uitgeroepen tot de week van de digitale detox. Smartphone dus uit en... ja, wat dan eigenlijk? Waar dient een dergelijke detox voor? Ervaringsdeskundigen vertellen.

’Data off, life on week’, is de slogan van de door de site opwaarderen.nl in het leven geroepen week waarin digiverslaafden offline dienen te gaan. Dit is natuurlijk een ludieke manier om aandacht te vragen voor de site, maar feit is dat steeds meer mensen behoefte hebben aan een moment zonder gescroll door sociale media, meldingen van WhatsApp-berichten en om antwoord vragende e-mails.

Gemiddeld zijn we twee uur per dag online, zo blijkt uit recent onderzoek. Twee uur die we hadden kunnen vullen met allerhande andere zaken zoals die ellenlange to do-lijst afwerken of gewoon juist met helemaal niets. Bovendien leidt de smartphone af. Hoe vaak kijken we tijdens een gesprek of etentje immers niet met een schuin oog even naar het beeldscherm?

Geert Gordijn is net terug van vijf dagen vakantie in Normandië. Zonder smartphone, mét een ouderwetse Nokia zonder internet. Heerlijk vond-ie het feit dat hij niet constant werd afgeleid. Sterker nog: een volgende vakantie overweegt hij zijn iPhone weer thuis te laten.

„Grijpen naar mijn mobiele telefoon werd steeds meer een automatisme, een onbewuste handeling”, zo verklaart Gordijn zijn keuze. „Eigenlijk voegt het niets toe, maar je doet het de hele dag. Elk dood moment, wachtend in de winkel of op het openbaar vervoer, pakte ik hem er even bij. Daar wilde ik vanaf.”

Ook Marije van der Made werd de smartphone beu. Drie dagen deed ze helemaal niets dat met internet te maken had. „Ik begon het irritant te vinden dat wanneer ik in gesprek met iemand was, hij of zij dan op de telefoon keek. Dan heb je toch het idee dat iemand minder aandachtig luistert. Dat wilde ik bij mezelf in ieder geval voorkomen.”

„Dat begon ik door te trekken naar hele tijdsperiodes als ik met iemand had afgesproken, niet alleen als we in gesprek waren. Uiteindelijk leek het me een uitdaging om een paar dagen zonder internet te leven om te kijken hoeveel tijd ik zou overhouden en te ontdekken of ik eigenlijk ook ’verslaafd’ ben.”

Van der Mades bevindingen: „Echt bizar hoe vaak je je telefoon zonder reden oppakt. Of wel met een reden, maar dat je voordat je het weet, weer door Instagram zit te scrollen. Zo jammer, want je bent weer 15 minuten kwijt. Tijdens de detox merkte ik hoeveel rust ik kreeg en hoeveel tijd ik overhield om te werken. Ik ben freelancer, dus werk regelmatig thuis. Afgeleid worden ligt dan constant op de loer, maar zonder internet/telefoon kreeg ik zoveel gedaan! Eindelijk had en maakte ik tijd voor dingen die ik allang had uitgesteld. Bovendien had ik de rust om die taken goed te doen in plaats van half-half of ongeconcentreerd.”

Beiden misten zij hun smartphone niet bepaald. Gordijn zelfs ’geen moment’. „Heerlijk was het. Je leeft meer in het moment en bent je bewuster van de plek waar je bent en met wie. Ik voelde totaal niet de behoefte te kijken en had ook geen afkickverschijnselen. Ik kan het iedereen aanraden.”

Van der Made sluit zich daar bij aan. „Doe het een paar dagen, alleen al om je bewust te worden van je gedrag. Ik weet zeker dat je meer tijd aan je telefoon kwijt bent dan je beseft. Probeer sowieso je telefoon in je tas te laten tijdens een afspraak met een vriend of vriendin. Dat verbetert echt de kwaliteit van je ontmoeting en gesprekken.”

Zij miste haar mobieltje af en toe, bekent ze, met name WhatsApp. „Ik woonde toen in het buitenland en miste hoe makkelijk het is om op die manier contact te hebben. Zeker als je aan de andere kant van de aardbol zit, merk je hoe ’dichtbij’ mensen blijven via WhatsApp.”

Het mobiele telefoongebruik van Geert Gordijn is niet veranderd, ook omdat hij het voor zijn werk als journalist nodig heeft. Maar een volgende vakantie gaat die internetloze telefoon gewoon weer mee. „Het contact met mensen, maar ook met jezelf, is beter zonder smartphone.”

Marije van der Made kijkt sinds haar digitale detox aanzienlijk minder op haar beeldscherm,. „Toen ik het internet op mijn telefoon weer aanzette, kreeg ik veel berichten binnen, maar gelukkig niets spannends of dringends. Dat voelde bijna teleurstellend, haha!”

„De eerste dagen heb ik de neiging mijn telefoon te pakken heel vaak kunnen onderdrukken en uiteindelijk liep dat weer een beetje terug. Drie dagen zijn niet genoeg om je gewoontes te veranderen, maar inmiddels is het een half jaar later en is mijn gebruik nog steeds stukken minder dan ervoor.”

Ontkoppelen

Spreek vaste momenten af waarop het internet op de mobiel aangaat. Geert Gordijn hanteert op vrije dagen de 09.00 uur-, 13.00 uur-, 17.00 uur-regel: op die tijden gaat de wifi of 4G aan, bekijkt hij wat hij moet bekijken en zet hem dan weer uit. „Gewoon even ontkoppelen, maar wel bereikbaar blijven. Want het zou jammer zijn als je leuke afspraken mist.”

Meer artikelen in Vrij

Kreukvrij op vakantie!
15 uur geleden
Leuke adresjes in Madrid
1 dag geleden
Volkswagen XL1 is een zuinigheidswonder
2 dagen geleden
Gouden treinreis door Siberië
2 dagen geleden
Arie Boomsma vroeg naar bed voor seks
2 dagen geleden
De Telegraaf Gouden Gehaktbal 2017
2 dagen geleden
Nationaal Veteraan Treffen
2 dagen geleden
Recept: tosti voor altijd tussendoor
3 dagen geleden
Storm voor de boeg
2 dagen geleden
Restaurant boeken bij Airbnb
3 dagen geleden