donderdag 13 april 2017, 11:18

Lekkere aspergerecepten van Felix Wilbrink

© TMG

Voor smakelijke en originele gerechten moet je bij onze culinair verslaggever Felix Wilbrink zijn. Nu het aspergeseizoen van start is, geven we zijn lekkere recepten prijs. Mét asperges.

Nodig:

  • Asperges naar smaak, dus bij de groenteboer óf bij de kweker
  • 1 ½ dl mayonaise
  • 1 eetl fijngeknipte bieslook
  • 1 eetl fijngehakte dragonblaadjes
  • 1 eetl fijngehakte peterselie
  • 1 eetl fijngehakte basilícum
  • ½ dl crème fraîche

Maak eens deze mayonaise erbij. Eerst even basismayo maken. 3 eidooiers, sap van 1 citroen, 2 theel dijonmosterd, beetje zout, beetje peper en 2 dl extra vergine olijfolie. Doe ei, citroensap, mosterd en zout en peper in een foodprocessor laat draaien. Mix snel. Giet er nu druppelsgewijs de olie bij. Laat draaien. Gewoon doorgaan en hupla mayonaise. Gaat de mayo schiften, dan doe je er een paar druppels lauw water bij. Meestal zo weer opgelost.

Neem 1 ½ dl mayonaise en voeg er de bieslook, dragon, peterselie, basilicum allemaal heel fijn gesneden en de crème fraîche aan toe. Nou, verder kook je de asperges, en dan druppels extra vergine olijfolie er over. Of nog lekkerder, verse walnootolie en dan een klodder van deze mayonaise er naast. En ham!

Asperges met Maltezersaus

Probeer de asperges bij een boer te kopen. Die heeft één soort bij elkaar, altijd lekkerder dan alles door elkaar bij de super. En je kan verschillende kwaliteiten kopen. Paarse kopjes, die overigens bij het koken weer helemaal wit worden, schelen een hele boel in de prijs. Maltezersaus is een keukengeheim. Het is eigenlijk een saus Hollandaise maar dan met sinaasappelsap en een beetje sinaasappelrasp erin. En dat smaakt bijzonder lekker bij asperges.

Hollandaise klinkt altijd moeilijk. Maar rustig aan en het wordt geweldig. Men neme een kom die boven een pan met kokend water past. Klop in de kom de eigelen, het citroensap, het sinaasappelsap, en nu de truc, de mayonaise (je jat als het ware gewoon de binding die daar al inzit, dan kan er echt helemaal niets meer misgaan) en het water. Met de garde kloppen tot het iets dikker wordt. Dan giet je er rustig de warme boter bij. Het wordt langzaam een steeds dikkere saus. Op het einde nog de sinaasappelrasp en de cayennepeper en klaar. Asperges geschild en een kwartier gekookt? Even laten uitlekken en serveer met de saus ernaast.

Nodig voor twee personen: • 800 gr asperges • 120 gr boter, flink warm • 2 eierdooiers • 1 eetl mayonaise • 1 eetl water • snufje cayennepeper • 2 eetl citroensap • 3 eetl versgeperst sinaas- appelsap, gezeefd • 1 theel geraspte sinaasappelschil

Oh, nog een tip. Gooi de schillen nooit weg en trek er een soep van. Het recept Aspergesoep met schillen lees je hier!

 

Meer artikelen in Vrij

Dít is de populairste plek op Airbnb
6 uur geleden
Alcoholvrij proosten
7 uur geleden
Uit & Thuis
1 dag geleden
Verkoeling voor huisdieren
1 dag geleden
Kids zoet op de achterbank
1 dag geleden
Reizigers dol van ondoorzichtige stijging bagagekosten vliegtuig
1 dag geleden
Wat ligt er op mijn bord?
2 dagen geleden
Gespreid bedje in hartje stad
2 dagen geleden
Even lachen: 10 x hilarische vertalingen
2 dagen geleden
Los in het pretpark!
2 dagen geleden