vrijdag 4 augustus 2017, 14:30

Gedijen in de schaduw

Jack van Gelder heeft net zoveel spijt als hij haren op zijn hoofd heeft van zijn overstap van de NOS naar Ziggo. De sportpresentator (66) kijkt morgen in een openhartig interview in ons zaterdagmagazine VRIJ terug op zijn transfer.

Als Oranje triomfen vierde, was ook hij een beetje volksheld, toverend met woorden die zwanger waren van geestdrift. Stem van ’t radiospektakel, gezicht van Studio Sport. Nu zit hij, geheel vrijwillig, in de betrekkelijk selectieve hoek van Ziggo Sport, zonder miljoenenpubliek. Het heeft de levensvreugde van Van Gelder niet aangetast.

Achter hem slaan mannen tegen een balletje. ,,Of ik nog ergens spijt van heb?” De deur van het International Golf-restaurant staat open, voor het geval hij de behoefte mocht voelen om te gaan roken. Het is er nog niet van gekomen: de sigaren liggen al anderhalf uur onaangeroerd op tafel.

,,Spijt is een groot woord, maar ik vind het jammer dat ik nooit De beste zangers Van Nederland heb kunnen presenteren. Ik ben gevraagd toen de Tros met dat programma begon. De NOS gaf me geen toestemming, hoewel ik jarenlang nog mede door de Tros werd betaald. Dat pareltje is me door de neus geboord. Dat neem ik de toenmalige bazen van de NOS kwalijk.”

Gelieve uit deze woorden niet de conclusie te trekken dat Jack van Gelder (66) in de herfst van zijn loopbaan alsnog is besprongen door frustraties. Het leven blijft hem toelachen, beweert hij stellig, ook sinds hij op 15 juli 2015 om 17.25 uur brak met de NOS, voor Ziggo koos en daarmee een miljoenenpubliek verruilde voor een bescheiden aantal kijkers.

,,Ik zit nu op een wendbare rondvaartboot en niet meer op een cruiseschip. Mag in de stuurhut kijken en dat heeft ook z’n charme.”

Zal best, maar je bent een man voor een groot publiek.

,,Ik heb niet het gevoel: wauw, waar is de schijnwerper? Ik heb bereikt wat ik heb willen bereiken.”

Jouw Ziggo-programma ’Rondo’ krijgt betere kritieken dan ’Studio Voetbal’.

,,Dat is het voordeel van de underdog zijn. Meer sympathie met minder kijkers? Misschien. Maar het heeft ook te maken met het instituut NOS, waar vaak zonder goede inhoudelijke argumenten tegenaan wordt geschopt.

Met vaste gasten als Arno Vermeulen en Co Adriaanse wordt voetbal in zo’n NOS-praatprogramma onvermijdelijk slaapverwekkende hogere wiskunde.

,,Bij Voetbal Inside valt inderdaad meer te lachen, maar daar schuilt ook gevaar in. We nodigden bij Ziggo een komiek uit toen Barcelona tegen  Athletic de Bilbao speelde. Zei hij, in de schmink: ’Van Bilbao weet ik niks en ik ben fan van Barcelona’. Daar heb ik dus niks aan. Voetbal Inside is een fantastische formule. Wat ik niet zo leuk vind, is het afzeiken van andere mensen, maar als de heren voetbalinhoudelijk bezig zijn, kijk ik er heel graag naar.”

Je weet verschrikkelijk veel van voetbal, hebt overal ingangen, bent verbaal sterk, kunt dus veel vertellen. Denk je achteraf niet: ’Ik heb Studio Voetbal soms te veel met de handrem op gepresenteerd’?

,,Integendeel, ik ben vaak door de rem getrapt. Heb vaker mijn mening gegeven dan vooraf de bedoeling was.”

Je had voor meer vuurwerk kunnen zorgen.

,,Ja, misschien is dat waar. We gaan het meer opzoeken.”
 

Lees de gehele reportage dit weekend in ons magazine VRIJ of online via deze link (premium)

 

 

Meer artikelen in Vrij

Lowlands regenachtig van start
4 uur geleden
VRIJ treint door Ierland
4 uur geleden
Ga mee naar Moskou & Sint-Petersburg!
7 uur geleden
’Broodje poep’ op strand Barcelona
19 uur geleden
Het is vandaag Rollercoasterday!
1 dag geleden
UIT & THUIS
1 dag geleden
Elvis leeft voort
1 dag geleden
Gif? Belgen maken reuzenomelet
2 dagen geleden
Veilige fietsgadgets
1 dag geleden
Stuur je mooiste reisfoto in
2 dagen geleden