maandag 7 augustus 2017, 8:59

Grootste fietsenstalling in gebruik genomen

Om klokslag 05.15 uur maandagochtend stalde de eerste persoon zijn fiets in de nieuwe en grootste fietsenstalling van Nederland. De ondergrondse stalling, aan de Jaarbeurskant van het Centraal Station in Utrecht, werd maandagochtend in gebruik genomen. Vanaf nu kunnen er ruim 6000 fietsen in, eind dit jaar 7500. Als de stalling eind 2018 klaar is, zijn er 12.500 fietsparkeerplekken.

De fietsenstalling is een van de grote veranderingen die in het Utrechtse stationsgebied plaatsvinden en is een project van de gemeente Utrecht, de NS en ProRail. Aan de stalling is gebouwd vanaf juli 2014.

De stalling is voorzien van allerlei 'snufjes'. Het is een enorme ruimte onder de grond, waar je door heen kunt fietsen. Na de zomer komt er een systeem van digitale verwijsborden. Daarop is per rij en etage te zien hoeveel plaatsen er nog zijn. Ook is de stalling aangesloten op het zogeheten P-route-systeem voor fietsers. Daardoor kunnen mensen op borden verspreid over de stad en in een app zien hoeveel plekken er nog vrij zijn.

De stalling in Utrecht is nu even de grootste van ons land. In Den Haag wordt bij het Centraal Station ook gewerkt aan een ondergrondse stalling. De bedoeling is dat daar ongeveer 8500 fietsen in kunnen worden geparkeerd. Deze stalling gaat begin volgend jaar open. Eind 2018 is de stalling in Utrecht dan weer de grootste.

Meer artikelen in Vrij

Eerste keer alleen op de fiets
1 dag geleden
Ooit weleens een (aansluitende) vlucht gemist?
1 dag geleden
Ingezonden lezersfoto's (deel 2)
1 dag geleden
Ingezonden lezersfoto's
2 dagen geleden
Lowlands regenachtig van start
2 dagen geleden
VRIJ treint door Ierland
2 dagen geleden
Ga mee naar Moskou & Sint-Petersburg!
2 dagen geleden
’Broodje poep’ op strand Barcelona
2 dagen geleden
Wereldreis per zeilschip bijna ten einde
3 dagen geleden
Slangenkuil? Liever paling
15 uur geleden