zaterdag 12 augustus 2017, 6:00

Gedeeld plezier

© Hollandse Hoogte / Harold Verste

De opmars van de blauwgele ov-fiets van de Nederlandse Spoorwegen is niet meer te stuiten. Waren er vorig jaar ’slechts’ 8500 deelfietsen, eind dit jaar zal de teller op 14.500 staan. De getallen worden nog indrukwekkender wanneer je kijkt naar de ritjes die gemiddeld een enkele OV-fiets maakt. Dat zijn bijna 300 per jaar. Oftewel: Samen goed voor dik vier miljoen ritten!

’De OV-fiets is een geweldig succes. Nu, in de vakantietijd zijn ze halverwege de middag allemaal op. Alle 500 stuks. De mensen staan dan in een rij te wachten totdat anderen hun fiets weer komen inleveren. Op normale, doordeweekse dagen is het nog erger. Dan ben ik er rond twaalf uur ’s middags al doorheen. Want mensen die voor hun werk een afspraak in de stad hebben, laten de auto staan. Ze nemen liever de trein en voor de laatste kilometertjes pakken ze een ov-fiets.” 

Hier spreekt Micha die de ov-fietsenstalling op Centraal Station Amsterdam bestiert. Locatie westzijde, om precies te zijn. „Sinds kort is er ook eentje aan de oostzijde geopend, maar die is nog niet zo bekend. Het valt me op dat de mensen liever hier blijven wachten dan dat ze even 350 meter verder lopen. Ach, ik vind het prima zo. Ik heb het naar m’n zin. Maar het is wel aanpoten, want ik ben ook een soort VVV voor de toeristen. Als mij voor de honderdste wordt gevraagd waar het Anne Frankhuis is, blijf ik vriendelijk en trakteer ik ze ook nog op een grap. Ik ben tenslotte Amsterdammer.”

Onderwijl scant Micha de ene na de andere ov-fiets. Met een apparaatje ’piept’ hij eerst de ov-pas van de klant en daarna laat hij de scanner nog eens piepen bij de barcode onder het zadel. De hele procedure duurt zeven seconden. Bij de start in 2003 was dat wel even anders. Toen was je minstens vijf minuten bezig met identificatie, borg betalen en uiteindelijk pinnend of contant afrekenen. 

Lees het hele verhaal dit weekend in magazine VRIJ of hier online (premium).

Gerelateerde artikelen

Gedeeld plezier
5 dagen geleden

Meer artikelen in Vrij

Lowlands regenachtig van start
4 uur geleden
VRIJ treint door Ierland
4 uur geleden
Ga mee naar Moskou & Sint-Petersburg!
7 uur geleden
’Broodje poep’ op strand Barcelona
19 uur geleden
Het is vandaag Rollercoasterday!
1 dag geleden
UIT & THUIS
1 dag geleden
Elvis leeft voort
1 dag geleden
Gif? Belgen maken reuzenomelet
2 dagen geleden
Veilige fietsgadgets
1 dag geleden
Stuur je mooiste reisfoto in
2 dagen geleden