Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
zaterdag 2 september 2017, 5:30

Hippie in maatpak

© Andreas Terlaak

Frank Boeijen (59) is onlangs onderscheiden voor zijn gehele oeuvre dat honderden liedjes telt. Ondertussen heeft de singer-songwriter alweer een volgende plaat klaarliggen: een lofzang op de liefde die nooit verveelt. „Is vrijheid eenzaamheid of eenzaamheid vrijheid? Ik ben er niet uit.”

Zondag staat een van zijn laatste optredens van dit seizoen gepland. Een bijzonder concert waarbij een waar feest rondom zijn persoon wordt gebouwd. Omdat Boeijen de NPO Radio 5 Oeuvre Award heeft ontvangen, maken onder anderen Paul de Munnik, Mathilde Santing, Henk Hofstede, Manuëla Kemp, Marco Borsato en Racoon hun opwachting bij een speciaal concert in de Schouwburg van Nijmegen.

Hij beschouwt de prijs als eervol. En een ’vorm van erkenning’ voor zijn publiek. „Toen mijn grote voorbeeld Bob Dylan de Nobelprijs kreeg, gingen mensen ook mij feliciteren. Mooi vond ik dat.”

Bij recente aanslagen, zoals laatst in Barcelona, werd een nummer als Zeg me dat het niet zo is aangehaald. Fijn als iets van jou zo’n impact heeft, toch?

„Zeker. Het wordt ook veel op begrafenissen gedraaid. Net als Vaderland. Het is mooi als mensen daaruit troost halen, als je liedje verzachtend werkt.”

Maar je kunt de wereld niet verbeteren met liedjes?

„Het is al een groot compliment als mensen zeggen dat ze troost vinden in je muziek, of blijdschap of energie. Kijk, muziek raakt een hele basale emotie. Er zullen allerlei neurologische verklaringen voor zijn, maar het doet wat met je. Ook als het alleen instrumentaal is. Dat er mensen zijn die niets met muziek hebben, kan ik me niet voorstellen. Misschien heeft een nummer als Zwart witde wereld een beetje mooier gemaakt, maar dat was niet het motief om het te schrijven.”

„Er is heel veel ellende in de wereld. Maar maatschappelijke toestanden zijn er altijd geweest. De Vietnamoorlog zag je ook elke dag op tv en daarna kwam de extreemlinkse terreur. Dat soort dingen komen en gaan. Ik denk weleens: als terreur geen aandacht zou krijgen, bestond het niet eens. Wat als je een aanslag zou plegen en nergens zie je er iets over terug? Misschien krijgt het wel te veel aandacht. Mijn nieuwe cd die in het voorjaar verschijnt, is een lofzang op de liefde.”

Lees het gehele interview dit weekend in ons magazine VRIJ of hier online (premium).

Meer artikelen in Vrij

Leuke adresjes in Madrid
12 uur geleden
Volkswagen XL1 is een zuinigheidswonder
1 dag geleden
Gouden treinreis door Siberië
1 dag geleden
Arie Boomsma vroeg naar bed voor seks
15 uur geleden
De Telegraaf Gouden Gehaktbal 2017
1 dag geleden
Nationaal Veteraan Treffen
1 dag geleden
Recept: tosti voor altijd tussendoor
2 dagen geleden
Storm voor de boeg
15 uur geleden
Restaurant boeken bij Airbnb
2 dagen geleden
Ruimtevaarder
14 uur geleden