Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
zondag 3 september 2017, 7:46

Imposante kastelen

Voorbij is de tijd van rijke landadel en zwoegende pachters; maar wat gebeurt er met hun kastelen? In de Franse streek Bergerac worden soms wel heel bijzondere oplossingen gevonden. En de toerist vaart er wel bij...

Meestal hangen er in oude kastelen dreigend rode koorden rond de antieke tafels in de eetzaal. Met waarschuwingsbordjes om vooral niets aan te raken, nergens op te zitten, laat staan te liggen. Soms is het zelfs verboden foto’s te maken of de kostbare houten vloeren met stilettohakken te beklikken.

Logisch, want behoud is belangrijk. Maar ook wel een beetje statisch, zo’n bezoek. Afstandelijk. Hoe anders is dat in het imposante kasteel Bridoire, gelegen twaalf kilometer ten zuiden van het knusse Franse stadje Bergerac. (Op het centrale plein natuurlijk een beeld van Cyrano, compleet met kenmerkende neus..)

In kasteel Bridoire zit een Engels gezin zomaar aan tafel, midden in de chique salon, gezellig te kletsen. In een andere zaal hangen twee pubers in eeuwenoud ogende, hoge stoelen; ze zijn drukdoende met een schaakspel. Niks geen suppoosten of irritante gidsen, gewoon lekker zelf ronddwalen en rustig rondkijken op de rommelzolder of de met veel koper ingerichte keuken. Het is bijna of we hier even een middag met z’n allen wonen.

Lees de gehele reportage dit weekend in ons magazine VRIJ of online via deze link (premium)

Meer artikelen in Vrij

Leuke adresjes in Madrid
12 uur geleden
Volkswagen XL1 is een zuinigheidswonder
1 dag geleden
Gouden treinreis door Siberië
1 dag geleden
Arie Boomsma vroeg naar bed voor seks
15 uur geleden
De Telegraaf Gouden Gehaktbal 2017
1 dag geleden
Nationaal Veteraan Treffen
1 dag geleden
Recept: tosti voor altijd tussendoor
2 dagen geleden
Storm voor de boeg
15 uur geleden
Restaurant boeken bij Airbnb
2 dagen geleden
Ruimtevaarder
14 uur geleden