zondag 19 maart 2017, 9:10

'We hadden al onze hoop gevestigd op de gloednieuwe mat in de achtertuin'

© Stef Nagel

Schrijfster Heleen van Royen (52) heeft een relatie met drummer/producer Bart Meeldijk (30) en is moeder van Sam en Olivia. In de nieuwste VROUW Glossy schrijft ze over de frustratie die 'gazon' heet. 

Sinds vorige zomer ligt in onze tuin een gloednieuwe grasmat. We hebben een lange, diepe tuin. Glooiend gras, een licht slingerend pad door het midden en wat borders aan de zijkanten. Het lijkt zo simpel.

TROEBELE POEL

Maar gras is niet simpel. Gras is de hel. Ooit hadden we een vijver. Net zoiets. Niet helder te houden. Wat je er ook in gooit: het wordt een troebele poel. Gras is hetzelfde verhaal: niet groen te houden. Wat je ook probeert.

Ze zeggen weleens dat het gras bij de buren altijd groener is. Nou, dat klopt. Onze buurman heeft van zijn voortuin zijn levenswerk gemaakt. En dat is te zien. Zijn voortuin is als een biljartlaken: superstrak en supergroen.

SPRIET VOOR SPRIET

We verdenken hem ervan dat hij ’s nachts als wij slapen zijn gras spriet voor spriet verft. Onze voortuin bestaat vooral uit mos. Ook groen, maar toch anders. En als je gaat verticuteren, want dat schijn je te moeten, houd je een kale zandvlakte over met hier en daar wat eenzame plukjes gras. Daarom verticuteren we niet. 

We hadden al onze hoop gevestigd op de gloednieuwe mat in de achtertuin. Een nieuwe, frisse start. We zouden hem goed onderhouden. Hij zou zo mooi worden dat hij niet zou misstaan in de Arena. We zouden onze honden erop laten poseren en ons grasveld elke dag op Facebook zetten. Zo blij waren we met ons gras.

PLASSEN OP HET GRAS

"Als de mat er net ligt, goed sproeien!" had de hovenier ons laten weten. "Echt, elke dag. Je kunt niet genoeg sproeien." We hebben gesproeid. We sproeiden tot we erbij neer vielen. We kregen een bericht van het waterbedrijf dat ons verbruik de spuigaten uit liep. Of we de waterstand wel goed hadden doorgegeven. Of er ergens een lekkage was. Ja, dat hadden we. Nee, geen lek. Nieuw gras.   

En dan de honden. Ja, we hebben honden. Twee herders, om precies te zijn. In reclames zie je honden eindeloos ravotten op gras. In werkelijkheid graven ze liever dan dat ze ravotten. En wat ze ook graag doen: plassen op het gras.

 

Lees verder op VROUW.nl: 'Weet je wat er gebeurt als je hond op het gras plast?'

Meer artikelen in Vrouw

Fajah houdt zich niet altijd aan eigen dieet
15 uur geleden
Toen Pauline 50 werd trouwde ze met zichzelf
20 uur geleden
Renate is bevriend met een ter dood veroordeelde
20 uur geleden
'Outfit van Máxima is de enige juist keuze'
21 uur geleden
Anke overleefde aanslag in Apeldoorn
19 uur geleden
Oranje boven!
23 uur geleden
Jessica: 'Ik laat toeristen in de waan dat 30 april Koningsdag is'
1 dag geleden
Dit doet oranje met je
1 dag geleden
Willem-Alexander aantrekkelijk door zijn macht?
1 dag geleden
Zo draag jij ook oranje à la Máxima
1 dag geleden