zondag 19 maart 2017, 20:40

Ik las het dagboek van mijn dochter en schrok me dood

© Hollandse Hoogte

“Al honderd keer had ik haar gevraagd om haar kamer op te ruimen en al honderd keer kreeg ik hetzelfde antwoord: ‘Jahaaaaaaaaaaa!’ Daar kan je het als moeder dan mee doen.  

 Op een dag had ik een grote schoonmaak gepland. Ik deed haar deur open en het was inderdaad een zwijnenstal. Het rook er muf, overal lagen kleren... Ik besloot het rigoureus aan te pakken: alles van stof dat niet in de kast hing, ging de was in.

DE VERLEIDING

Stoffen, stofzuigen, het bureau een sopje, de ramen lappen, matras luchten. En toen zag ik dus op de lattenbodem een schrift liggen. Ik wilde het niet lezen en toch kon ik de verleiding niet weerstaan. Vooral omdat ik het laatste jaar maar geen contact leek te krijgen met mijn 14-jarige dochter.

AFSTAND

Ze was zo stillig, zo teruggetrokken. En dat terwijl we in haar jongere jaren heel close waren geweest. Ik had mijn zorgen weleens gedeeld met vriendinnen, en die zeiden dan dat het de leeftijd was. Dat dochters op een bepaald moment afstand scheppen omdat ze zich anders niet kunnen ontwikkelen, dat ze zich bewust aan het losmaken zijn.

'WAS IK MAAR DOOD'

Eerlijk gezegd dacht ik dat ze gepest werd, omdat ze ietwat mollig is en ze zich daarvoor schaamde. Ik had het onderwerp al eens opgeworpen, maar dan reageerde ze steeds als door een adder gebeten. Dus liet ik het maar zo. Pubers zijn sowieso al zo gevoelig. Ik keek naar de laatste pagina die ze had geschreven in haar priegelige handschrift. Mijn oog viel er meteen op. ‘Was ik maar dood,’ stond er. Het angstzweet brak me uit.

Lees verder op VROUW.nl: 'Ik twijfelde aan alles: moest ik het mijn man vertellen?'

Meer artikelen in Vrouw

Als vrouw stoppen met topsport; dit is wat je dan te horen krijgt
1 dag geleden
Waarom rammelende eierstokken naar de verkeerde man leiden
14 uur geleden
Dagboek van een Minnares: 'Ik genoot gewoon van je cadeautje'
3 uur geleden
Fajah houdt zich niet altijd aan eigen dieet
2 dagen geleden
Toen Pauline 50 werd trouwde ze met zichzelf
2 dagen geleden
Renate is bevriend met een ter dood veroordeelde
2 dagen geleden
'Outfit van Máxima is de enige juiste keuze'
2 dagen geleden
Anke overleefde aanslag in Apeldoorn
2 dagen geleden
Oranje boven!
2 dagen geleden
Jessica: 'Ik laat toeristen in de waan dat 30 april Koningsdag is'
2 dagen geleden