zondag 19 maart 2017, 20:40

Ik las het dagboek van mijn dochter en schrok me dood

© Hollandse Hoogte

“Al honderd keer had ik haar gevraagd om haar kamer op te ruimen en al honderd keer kreeg ik hetzelfde antwoord: ‘Jahaaaaaaaaaaa!’ Daar kan je het als moeder dan mee doen.  

 Op een dag had ik een grote schoonmaak gepland. Ik deed haar deur open en het was inderdaad een zwijnenstal. Het rook er muf, overal lagen kleren... Ik besloot het rigoureus aan te pakken: alles van stof dat niet in de kast hing, ging de was in.

DE VERLEIDING

Stoffen, stofzuigen, het bureau een sopje, de ramen lappen, matras luchten. En toen zag ik dus op de lattenbodem een schrift liggen. Ik wilde het niet lezen en toch kon ik de verleiding niet weerstaan. Vooral omdat ik het laatste jaar maar geen contact leek te krijgen met mijn 14-jarige dochter.

AFSTAND

Ze was zo stillig, zo teruggetrokken. En dat terwijl we in haar jongere jaren heel close waren geweest. Ik had mijn zorgen weleens gedeeld met vriendinnen, en die zeiden dan dat het de leeftijd was. Dat dochters op een bepaald moment afstand scheppen omdat ze zich anders niet kunnen ontwikkelen, dat ze zich bewust aan het losmaken zijn.

'WAS IK MAAR DOOD'

Eerlijk gezegd dacht ik dat ze gepest werd, omdat ze ietwat mollig is en ze zich daarvoor schaamde. Ik had het onderwerp al eens opgeworpen, maar dan reageerde ze steeds als door een adder gebeten. Dus liet ik het maar zo. Pubers zijn sowieso al zo gevoelig. Ik keek naar de laatste pagina die ze had geschreven in haar priegelige handschrift. Mijn oog viel er meteen op. ‘Was ik maar dood,’ stond er. Het angstzweet brak me uit.

Lees verder op VROUW.nl: 'Ik twijfelde aan alles: moest ik het mijn man vertellen?'

Meer artikelen in Vrouw

'Na de geboorte van mijn dochter wilde ik alleen maar dood'
2 uur geleden
Petra (43) verloor haar man: 'Alleen andere weduwen begrijpen je pijn echt'
3 uur geleden
Australische politica geeft borstvoeding tijdens haar speech
5 uur geleden
Thea (56): 'Ik ben drie keer geopereerd voor mijn verzakkingen'
21 uur geleden
Actrice Plien kan geluk niet op bij eerste hoofdrol
20 uur geleden
Astrid (61) voelde nooit een band met haar moeder
21 uur geleden
Realityster Kasia gaat naakt op date
23 uur geleden
Nathalie (32) beviel twee jaar geleden: 'Ik zat al 15 jaar in de overgang'
1 dag geleden
'Krijgt mijn suïcidale dochter ook hulp?'
1 dag geleden
Sonja: Mijn benen zijn te groot voor mijn bovenlichaam
1 dag geleden