zaterdag 18 maart 2017, 13:15

Huidige generatie denkt niet genoeg na over moederschap

© Hollandse Hoogte

Niet al te lang geleden was het vrij gebruikelijk op jonge leeftijd (te proberen) een gezin te stichten. Tegenwoordig lijken we eerst carrière te willen maken, eer we aan kinderen beginnen. Een mentaliteitsverandering, aldus Sophie Hilbrand vandaag in een interview met Volkskrant Magazine: "Voor het moederschap zijn we veel minder geënthousiasmeerd. Dat kon wel wachten...".

Sophie Hilbrand (41) werd na de geboorte van haar tweede kindje hard met haar neus op de feiten gedrukt. "Een gezin stichten en daarnaast ook nog eens verdergaan met je carrière: dat gaat niet zomaar."

In de huidige tijdsgeest lijkt ons op het hart gedrukt te worden dat we eerst carrière moeten maken. Een slimme meid is 'immers op haar toekomst voorbereid'. Eerst studeren, een aantal jaar werken en dan wellicht pas ergens na je dertigste nadenken of je wel of geen gezinnetje zou willen stichten. En als dat gezin er eenmaal is, dan blijft die carrière een belangrijke plek spelen in ons leven. Dat geven we niet zomaar op als er eenmaal kinderen zijn.

Burn-out

Een herkenbaar scenario voor Sophie. Na de geboorte van haar kinderen stoomde de presentatrice op professioneel vlak vrolijk door, totdat ze door een burn-out maanden thuis kwam te zitten.

"Ik veranderde mijn levensstijl niet nadat mijn eerste kind was geboren en ook niet na de tweede. Ik dacht: dat doe ik er wel even bij. Maar de omslag naar een gezin bleek groot. Mijn generatie is opgevoed met het idee van carrière moeten maken, kinderen kwamen later wel. (...) En nu zitten vrouwen van tegen de 40 aan de ivf omdat de carrière voorging. Voor het moederschap zijn we veel minder geënthousiasmeerd. Dat kon wel wachten; we hadden als generatie vrouwen eindelijk de mogelijkheid om te werken."

Meepraten over dit onderwerp kan op VROUW.nl!

Meer artikelen in Vrouw

Maya is tweeslachtig: 'Door artsen werd ik in de transseksuele hoek gedrukt'
9 uur geleden
Bekijk hier de eerste beelden van 'Heel Holland Bakt!'
10 uur geleden
Scheiden of gescheiden leven: wat is beter voor de kinderen?
11 uur geleden
Candace heeft last van heimwee: Ik blijf gewoon lekker in de buurt van mijn huis
14 uur geleden
Sonja Silva: Ik kan niet meer zo maar eten waar ik zin in heb
1 dag geleden
Kim en Paul (The Kik) sparen voor een kindje met crowdfunding
1 dag geleden
De zoon van Annemieke heeft narcolepsie
1 dag geleden
Roelina (29) is 34 weken zwanger en geeft zich bloot!
18 uur geleden
Waarom grijpen we niet altijd in bij incidenten?
1 dag geleden
Hoe reageer je als je de vrouw van je minnaar ontmoet?
1 dag geleden