zaterdag 18 maart 2017, 13:15

Huidige generatie denkt niet genoeg na over moederschap

© Hollandse Hoogte

Niet al te lang geleden was het vrij gebruikelijk op jonge leeftijd (te proberen) een gezin te stichten. Tegenwoordig lijken we eerst carrière te willen maken, eer we aan kinderen beginnen. Een mentaliteitsverandering, aldus Sophie Hilbrand vandaag in een interview met Volkskrant Magazine: "Voor het moederschap zijn we veel minder geënthousiasmeerd. Dat kon wel wachten...".

Sophie Hilbrand (41) werd na de geboorte van haar tweede kindje hard met haar neus op de feiten gedrukt. "Een gezin stichten en daarnaast ook nog eens verdergaan met je carrière: dat gaat niet zomaar."

In de huidige tijdsgeest lijkt ons op het hart gedrukt te worden dat we eerst carrière moeten maken. Een slimme meid is 'immers op haar toekomst voorbereid'. Eerst studeren, een aantal jaar werken en dan wellicht pas ergens na je dertigste nadenken of je wel of geen gezinnetje zou willen stichten. En als dat gezin er eenmaal is, dan blijft die carrière een belangrijke plek spelen in ons leven. Dat geven we niet zomaar op als er eenmaal kinderen zijn.

Burn-out

Een herkenbaar scenario voor Sophie. Na de geboorte van haar kinderen stoomde de presentatrice op professioneel vlak vrolijk door, totdat ze door een burn-out maanden thuis kwam te zitten.

"Ik veranderde mijn levensstijl niet nadat mijn eerste kind was geboren en ook niet na de tweede. Ik dacht: dat doe ik er wel even bij. Maar de omslag naar een gezin bleek groot. Mijn generatie is opgevoed met het idee van carrière moeten maken, kinderen kwamen later wel. (...) En nu zitten vrouwen van tegen de 40 aan de ivf omdat de carrière voorging. Voor het moederschap zijn we veel minder geënthousiasmeerd. Dat kon wel wachten; we hadden als generatie vrouwen eindelijk de mogelijkheid om te werken."

Meepraten over dit onderwerp kan op VROUW.nl!

Meer artikelen in Vrouw

Als vrouw stoppen met topsport; dit is wat je dan te horen krijgt
1 dag geleden
Waarom rammelende eierstokken naar de verkeerde man leiden
14 uur geleden
Dagboek van een Minnares: 'Ik genoot gewoon van je cadeautje'
3 uur geleden
Fajah houdt zich niet altijd aan eigen dieet
2 dagen geleden
Toen Pauline 50 werd trouwde ze met zichzelf
2 dagen geleden
Renate is bevriend met een ter dood veroordeelde
2 dagen geleden
'Outfit van Máxima is de enige juiste keuze'
2 dagen geleden
Anke overleefde aanslag in Apeldoorn
2 dagen geleden
Oranje boven!
2 dagen geleden
Jessica: 'Ik laat toeristen in de waan dat 30 april Koningsdag is'
2 dagen geleden