vrijdag 14 april 2017, 16:10

Marion & Susan schreven Hotel Hartzeer: 'Wij huilden om de beurt bij elkaar uit'

© Feriet Tunc

Over liefdesverdriet moest het gaan, besloten Marion Pauw en Susan Smit (beide 43) toen ze samen een boek gingen schrijven. Ze hadden daar namelijk nogal wat ervaring mee. Daar wilden we meer van weten!

Hotel Hartzeer heet het boek (én de bijbehorende website) waarin Marion Pauw en Susan Smit ons alles uit de doeken doen over liefdesverdriet. Met quotes van experts, maar vooral ook hun eigen ervaringsverhalen. Geschreven voor iedereen die ooit daarmee te maken heeft gehad, of met liefdesperikelen.

“We bleven maar doorgaan,” vertelt Susan lachend, “dus uiteindelijk is het een dik boek geworden. Waarin we nog steeds niet álles hebben kunnen vertellen, maar ja, er moet een keer een einde aan komen.”

Hoe kwamen jullie op het idee voor een gezamenlijk boek?

Marion: “Dat was in de sauna. Daar bedachten we: hoe leuk zou het niet zijn om eens iets samen te schrijven? Vrijwel meteen besloten we dat het over liefdesverdriet moest gaan.”

Susan: “Ja, want dat speelde toen enorm.” Marion: “Wij hebben om beurten bij elkaar uitgehuild. Eerst ging mijn relatie uit, toen heb ik – vrij letterlijk zelfs – op Suus’ schouder gejankt. Later werden de rollen omgedraaid: toen ik net een relatie had gekregen met mijn huidige man, had Susans vriend net tegen haar gezegd dat hij het allemaal niet meer zo wist. Zo hebben we het perfect afgewisseld.”

Susan: “Precies. Marion stond weer stevig op haar benen, toen was ik aan de beurt. In die tijd heb ik zóveel aan haar gehad. Want als je geliefde, de vader van je kinderen, ineens weggaat zonder al te veel waarschuwing, wordt de bodem onder je bestaan weggeslagen en moet je die terugvinden. Dat was bij mij dus het geval.”

Was dat je grootste hartzeer ooit?

Susan: “Ja, want het was ook nog eens de eerste keer dat ik werd gedumpt. Ik heb het zelf weleens uitgemaakt met een man met wie ik elf jaar een relatie had. Dan heb je op een andere manier ook liefdesverdriet. Daarmee mag je trouwens ook inchecken in ons hotel, hoor.”

Marion: “Absoluut. Maar juist die afwijzing erbij, dat maakt het zo heftig.”

Susan: “De afwijzing, de boosheid, het zelfverwijt. Dat ik nooit eerder was gedumpt, komt denk ik omdat ik altijd veilig ben gebleven in de liefde. Van de foute mannen, de snelle boys, ben ik altijd verre gebleven. Hoewel ze er genoeg waren in de modellenwereld.

Lees verder op vrouw.nl: Marion: 'Na de laatste breuk ging ik denken: ‘Wat kan ik hieruit halen en over mezelf leren?'

Meer artikelen in Vrouw

Joyce bedankt zaaddonor: 'Je hebt een geweldig mensje gemaakt'
13 uur geleden
Moeders met minimaal 6 kinderen: 'Het is gewoon zo gelopen'
18 uur geleden
'Luister toch naar wetenschappers in plaats van bloggers'
1 dag geleden
Hier worden de Vierdaagse-gasten wel héél goed verwend...
1 dag geleden
Danique (21): Het minst mooi aan mezelf vind ik mijn lovehandles
19 uur geleden
Dunja (23) kreeg een herseninfarct door de pil
1 dag geleden
"Naturisme heeft niets met seks te maken"
1 dag geleden
Xandra heeft door zeldzame ziekte een fluweelzachte huid
1 dag geleden
'Per dag moet ik vier uur lang kinderporno kijken'
1 dag geleden
An (78) loopt de Nijmeegse Vierdaagse: 'Ik ga de finish over'
2 dagen geleden