Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
vrijdag 14 april 2017, 12:17

'Door mijn beperking is het beter om geen kind te nemen'

© Eigen beeld

Eva Manintveld (27) zou dolgraag moeder willen worden, maar heeft onlangs toch besloten om haar kinderwens te laten varen. Ze is ervan overtuigd dat ze een kindje, door haar verstandelijke beperking, niet zou kunnen geven wat het nodig heeft.

Eva droomt al van jongs af aan van een gezinnetje. "Ik ben dol op kinderen, altijd al geweest. Het leek mij dan ook fantastisch om zelf moeder te worden. Maar of ik het ook zou kunnen? Daar heb ik in mijn jonge jaren nooit echt serieus over nagedacht."

BRUG TE VER

Pas als Eva 25 is, besluit ze serieus na te denken over haar kinderwens. "Na een aantal gesprekken ben ik tot de conclusie gekomen dat - hoe graag ik het ook zou willen - het moederschap voor mij niet is weggelegd. Mijn beperking zou mij daarin té veel belemmeren."

Eva is geboren met een licht verstandelijke beperking, gehoorproblemen en een verslechterd zicht. "Ondanks mijn beperking sta ik, gelukkig, heel zelfstandig in het leven. Ik heb een baan bij een sociale werkplaats, een eigen huis. Maar alléén een kind grootbrengen, is voor mij denk ik net een brug te ver."

JUISTE BESLISSING

"Ik ben ervan overtuigd dat ik een kindje alle liefde van de wereld zou kunnen geven, maar het regelen van de financiën, de praktische zaken en de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken, dát zou ik niet aankunnen. Dan zou ik een kindje niet kunnen geven wat het verdient. Dat gun ik een kind niet."

"Ik zie het in mijn omgeving ook gebeuren. Ik ken genoeg mensen met een beperking die wél voor een gezin hebben gekozen. Daar heb ik echt diep respect voor. Alleen als ik zie dat er in zo'n gezin door die beperking ook veel fout gaat, realiseer ik me iedere keer weer dat ik de juiste keuze heb gemaakt."

AFSCHEID NEMEN

Omdat Eva onlangs haar grote liefde heeft ontmoet, heeft ze overwogen om zichzelf te laten steriliseren. "Ik wil gewoon niet het risico lopen dat ik in de toekomst toch per ongeluk in verwachting raak. Júist omdat ik nu honderd procent zeker weet dat ik niet aan kinderen kan én wil beginnen."

Lees verder op VROUW.nl: 'Dan wil ik zó graag 'normaal' zijn'

 

Meer artikelen in Vrouw

 'Wildplassen doet toch een beetje afbreuk aan het vrouw zijn'
5 uur geleden
Deel 88: ingezet op te ervaren vrouw
22 uur geleden
Martine werd gepest op werk: 'Voor koffie werd ik overgeslagen.'
22 uur geleden
Linda scheelt 21 jaar met haar man
5 uur geleden
Greet kreeg strottenhoofdkanker en zingt nu met spraakknop
1 dag geleden
Jan Smit: Ik weet wat écht verdriet is
7 uur geleden
Astrid moet soms wildplassen
1 dag geleden
Vandaag komt boek uit dat Prisca (43) voor haar kinderen naliet
1 dag geleden
Anouk van Nes vindt het moeilijk haar taille te behouden
1 dag geleden
Ode aan Femke van der Laan
2 dagen geleden